Искусне домаћице кажу да је важно обратити пажњу на све, од свежине јаја до састојака који се стављају у воду.
Важно је да су јаја свежа. Да бисте то проверили, послужите се триком. Јаје убаците у посуду с водом. Ако плута по површини, то значи да је старо, а ако потоне, значи да је свеже.
Не кувајте хладна
Још један разлог зашто љуска попуца када се кува јесте нагла промена температуре. Зато јаја извадите из фрижидера и држите на собној температури неколико сати пре кувања.
Треба да имају простора
Ако у шерпу ставите превише јаја, она ће се сударати и љуска ће пући. Исто ће се догодити и ако јаја кувате на високој температури када вода кључа. Јаја могу да пукну и ако их из вруће воде нагло пребаците у ледену.
Сирће и со
Још од давнина су жене у воду додавале мало соли и сирћета да јаја не пукну. Стави се једна кашичица соли и једна кашика сирћетана литар воде. Ови састојци помажу да љуска не попуца, а ако се то и деси, беланце неће исцурити.
Дневник/Ало