ОВО ЈЕ ТОРТА ОД ТРИ САСТОЈКА КОЈА СЕ ПРАВИ ЗА МИНУТ, позната фуд-блогерка открива рецепт

Да свакодневно може да се скува неко брзо и укусно јело доказује нам блогерка Милица Станковић, ауторка Инстаграм профила „Рецепти за минут”, на којем представља своје кулинарско умеће.
1
Фото: Privatna arhiva

У брзом ритму данашњег живота, свакодневно припремање оброка може бити изазовно, па је стога решила да пратиоцима понуди брзинска решења. Кување је, каже, почело да је привлачи због креативности коју можемо да испољимо у кухињи. Стицајем околности, њен супруг је кувар па открива да се, када су се упознали, заљубила у њега гледајући како им пажљиво и посвећено спрема вечере, а волео је да је изненади избором различитих кухиња.

– Мало-помало почела сам да проводим све више времена у кухињи и учим о другим кухињама, јер сам раније спремала углавном наша, домаћа јела. С временом сам највише заволела да спремам слаткише и експерименишем са својим рецептима – прича Милица за „Дневников” Недељни ручак. – Пошто се обоје бавимо дигиталним маркетингом, у неком тренутку сам решила да напокон и свој Инстаграм профил мало уозбиљим, па сам избацила први видео, који је прилично добро прошао, што ме је охрабрило да наставим. Убрзо сам направила и своју триптих торту која је постала вирална на Инстаграму и Тиктоку, са више од милион прегледа за месец дана, а добила сам и безброј фотографија торте по мом рецепту коју су спремале моје другарице са друштвених мрежа. Тада сам преломила и решила да почнем да избацујем рецепте редовно. За само месец дана добила сам десетак хиљада нових пратилаца и сада рецепте делим најмање два пута недељно.

Фото: Privatna arhiva / Milica Stanković

Управо је рецепт за своју чувену триптих торту желела да подели и са читаоцима Недељног ручка. Своје рецепте „корак по корак” одскора дели и путем Јутјуба. То што је постала фуд-блогерка, каже, природна је екстензија љубави према кувању и друштвеним мрежама, спој професионалног и приватног и нешто што јој омогућава да своје рецепте делимично професионализује и подели их са широм заједницом. Иако су њени рецепти брзински, оно што најбрже можемо да припремимо за један квалитетан оброк, ипак, каже, припрема зависи од нашег режима исхране.

– Ако сте на дијети која не искључује угљене хидрате, добар, брзи рижото са поврћем и павлаком је увек прави избор. Ако вам треба још бржи оброк, са примесама медитеранске кухиње, преполовите плави патлиџан, поспите га туњевином и неким добрим сиром, прелијте маслиновим уљем и ставите све у рерну на 15 минута да се запече и зачините босиљком и ориганом. Ипак, омиљени брзи оброк ми је добра палента са сланином и кајмаком – објашњава ауторка профила „Рецепти за минут”. – Верујем да су избалансирана исхрана и умереност јако важни и зато саветујем својим пратиоцима да не претерују са шећером, иако на својим профилима најчешће делим рецепте за торте и колаче. Имали смо и кето фазе и вишемесечне лоу-карб дијете, али данас верујем да је за расположење најважнији баланс, као и у животу уопште.

В. Б.

Фото: Privatna arhiva

Триптих торта 

патишпањ:

3 јајета

3 кашике шећера

3 кашике уља

3 кашике млека

3 кашике воде

3 кашике брашна

3 кашике какао праха

1 прашак за пециво

 

воћни фил:

400 г мешаног воћа (малине, купине, боровнице, вишње, јагоде)

100 г шећера

150 мл воде

1 пудинг од јагоде или малине

100 мл млека

 

чоколадни фил:

200 мл слатке павлаке

100 г чоколаде

 

 

Припрема је толико једноставна да ће чак и почетници у кухињи постићи сјајан резултат. Почните да мутите јаја и затим додајте један по један састојак са приложене листе – све по три кашике. Умућену смесу сипајте у калуп обложен папиром за печење, који обавезно мало подмажите, и пеците у загрејаној рерни, на 200 степени, не дуже од петнаестак минута (зависи који пречник калупа користите, ја сам пекла у калупу од 24 цм). Док се пече, направите воћни фил.

Прокувајте кратко 400 грама воћа са 100 грама шећера у око 150 мл воде. Користила смрзнути воћни микс и допао ми се, али сигурно нећете погрешити ако користите само малине, вишње или јагоде. Док се воће крчка, у 100 мл млека размутите кесицу пудинга па све додајте у воће и кувајте још мало, као што бисте иначе кували пудинг. Оставите да се прохлади и док се хлади направите чоколадни глазуру.

У 200 мл загрејане слатке павлаке отопите 100 грама чоколаде за кување. Немојте да се уплашите ако изгледа превише ретко на први поглед, све ће то да се стегне кад се добро охлади. Оставите триптих торту преко ноћи у фрижидеру како би се сви укуси сјединили и торта лепо стегла. Ово је идеалан рецепт за рођендане, славља или једноставно уживање у укусном десерту.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести