КАКО И ДА ЗА ВРЕМЕ ПОСТА ОБЕЗБЕДИТЕ ДОВОЉНЕ КОЛИЧИНЕ ВИТАМИНА Б12 Важан је за здравље мозга, срца, синтезу ДНК...

Витамин Б12 је један од осам витамина Б који играју битну улогу у вашем здрављу. Б12 је потребан за неуролошке функције, производњу црвених крвних зрнаца, метаболизам и синтезу ДНК. Недостатак витамина Б12 може утицати на ваше здравље на много начина.
1
Фото: Ilustarcija pixabay

Витамин Б12 је хранљива материја растворљива у води. То значи да ваше тело не складишти Б12 у великим количинама и излучује све што му није потребно кроз урин. Пошто се овај витамин не складишти лако, вашем телу је потребно стално снабдевање њиме за обављање виталних процеса попут производње енергије и нормалне функције нерава.

Има га у месу, риби, јајима...

Б12 је природно концентрисан у животињским производима као што су месо, риба и јаја, а такође се додаје у неку биљну храну, као што су обогаћене житарице за доручак.

Већина људи који се не придржавају ограничавајучих дијета, конзумирају довољно Б12 за одржавање његовог оптималног нивоа у крви. Међутим, одређени здравствени проблеми, узимање неких лекова, ограничење у исхрани богатој витамином Б12, па чак и нормално старење могу утицати на нивое овог витамина у телу и његову способност да га апсорбује из извора хране.

Постоји неколико разлога зашто особа можда није у стању да сама одржи оптималне нивое Б12.

Чак 30 одсто старијих одраслих особа није у стању да правилно апсорбује Б12 из хране због промена у желудачној киселини и смањене производње протеина названа "унутрашњи фактор", а оба су потребна за апсорпцију Б12.

Узимање лекова за рефлукс киселине и антидијабетичких лекова могу смањити нивое витамина Б12. Поред тога, људи са одређеним здравственим проблемима као што је инфламаторна болест црева и они који прате рестриктивне дијете, као што је веганска исхрана, често развијају низак ниво Б12.

Позитивно утиче на болести срца и депресију

Хомоцистеин је аминокиселина која се природно налази у вашем телу у малим количинама. Б12 помаже у разградњи хомоцистеина и претварању га у друга једињења која су потребна вашем телу. Ако немате довољно Б12 у вашем систему, хомоцистеин се накупља у крви.

Високи нивои хомоцистеина повећавају упалу и оксидативни стрес, стање које настаје када је антиоксидативна одбрана вашег тела преплављена реактивним врстама кисеоника, које су супстанце које изазивају оштећење ћелија када нивои постану превисоки у телу.

Висок ниво хомоцистеина је повезан са повећаним ризиком од неколико здравствених проблема, укључујући болести срца, когнитивни пад и депресију.

Витамин Б12, заједно са другим хранљивим материјама укљученим у регулацију хомоцистеина, попут фолне киселине, може значајно смањити нивое хомоцистеина и стога смањити ризик од болести повезан са високим хомоцистеином.

Може бити од користи особама са депресијом

Витамин Б12 игра важну улогу у функцији мозга и неопходан је за производњу неуротрансмитера попут серотонина, г-аминобутерне киселине (ГАБА) и допамина, који играју важну улогу у регулацији расположења. Штавише, Б12 одржава нивое хомоцистеина под контролом, што је неопходно за здраву функцију мозга.

Истраживања показују да низак ниво Б12 повећава ризик од развоја депресије. Студија из 2021. на старијим одраслим особама открила је да низак или недовољан ниво Б12 повећава ризик од развоја депресије за 51% током четири године.

Витамин Б12 може помоћи у спречавању појаве депресије и побољшању симптома код особа са депресијом.

Побољшава здравље мозга

Низак ниво витамина Б12 може негативно утицати на здравље мозга повећањем хомоцистеина, који подстиче упалу нервних ћелија и оксидативни стрес. Додавање витамина Б12 у исхрану може помоћи у заштити од оштећења ћелија узрокованих оксидативним стресом, што је повезано са бројним хроничним болестима, као што је когнитивни пад.

Ово су добри извори витамина Б12

Витамин Б12 је природно концентрисан у намирницама животињског порекла и додаје се некој биљној храни, као што су житарице, путем обогаћивања хране.

Ово су неки од најбољих извора хране Б12:

Кувана говеђа џигерица: 23,5 мцг на око 30 гр, или 981% дневне вредности

Куване шкољке: 17 микрограма (мцг) по порцији од 85 гр, или 708% дневне вредности

Ојачани нутритивни квасац: 15 мцг на 2 супене кашике, или 630% дневне вредности

Кувани лосос: 2,6 мцг по порцији од 85 гр, или 108% дневне вредности

Млевена говедина: 2,5 мцг по порцији од 85 гр, или 106% дневне вредности

Грчки јогурт од пуномасног млека: 1,04 мцг по контејнеру од 200 гр , или 43% дневне вредности

Јаја: 0,5 мцг по целом куваном јајету, или 19% дневне вредности

Иако се витамин Б12 налази у одређеним обогаћеним намирницама, као што су нутритивни квасац, биљно млеко и житарице за доручак, људи који прате строгу биљну исхрану могу имати тешкоћа да постигну своје дневне потребе за Б12 само исхраном.

Студије показују да људи који се придржавају веганске дијете имају много већу вероватноћу да развију недостатак Б12 у поређењу са људима који конзумирају животињске производе. Ако пратите веганску исхрану или рестриктивну исхрану која ограничава већину природних извора Б12, препоручује се да додате витамине Б12 или Б комплекса како бисте спречили недостатак и одржали здрав ниво Б12.

(извор: health.com/kurir.rs

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести