Агробизнис и туризам, војвођански адути за арапске инвестиције

Делегација Покрајинске владе, с председником Игором Мировићем на челу, је званично посетила Министарство економије Уједињених Арапских Емирата у Абу Дабију, где их је примио

заменик министра економије УАЕ Абдула Ахмед ал Салех. Мировић се састао и с председником Привредне коморе Мохамедом Танијем Муршедом Ганампм ал Румаитијем.

Како је саопштено из Бироа Покрајинске владе за односе с јавношћу, саговорници су у тим сусретима изразили задовољство што се, осим добрих политичких односа двеју земаља, „негује и жеља за продубљивањем сарадње у различитим областима, попут агробизниса и туризма, те могућности за инвестирање у Војводини“.

Игор Мировић се осврнуо и на постојећу сарадњу с компанијама из Уједињених Арапских Емирата које су инвестирале у Србији и које ће имати могућност за будућа улагања у северну покрајину.

– Војводина је једна од интересантнијих и конкурентних регија за развој и улагање страних инвеститора – истакао је председник Покрајинске владе. – Покрајина ће, осим опремања индустријских зона, у готово свих својих 45 општина, настојати да интензивно улаже у бањски туризам. Забележен је годишњи раст туриста у Србији од десет одсто, и то ће бити све стабилнија и поузданија регија за стране инвеститоре.

Заменик министра економије УАЕ Абдула Ахмед ал Салех, као и председник Привредне коморе Мохамед Тани Муршед Ганам ал Румаити, указали су покрајинској делегацији на приоритете у које њихова држава улаже и отворили могућност сарадње и доласка српских ИТ компанија, размене у образовању и здравству те подсетили на значај отварања представништва Привредне коморе у Србији у 2017. години. Мировић је на крају посете позвао Ал Салеха и Ал Румаитија да посете Нови Сад и Војводину у 2017. години.

Делегација Покрајинске владе  је почела посету Уједињеним Арапским Емиратима, где борави на позив Министарства културе и развоја заједнице УАЕ поводом обележавања националног празника те земље. У оквиру обележавања националног празника биће одржан Фестивал на којем ће се више од 25 земаља из целог света представити својим садржајима у области привреде, туризма и културе. Ове године Србија ће на Фестивалу представити потенцијале и садржаје из АП Војводине, заједно с представницима културних асоцијација, ВИП фонда и Туристичке организације Војводине, који ће боравити о трошку домаћина.

Осим посете Абу Дабију , предвиђена је и посета Дубаију, где ће тамошњим званичницима бити представљени потенцијали Војводине. Посета војвођанске делегације трајаће до 1. децембра.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести