АМБАСАДОР КРИСТОФЕР ХИЛ: Заједница српских општина ЋЕ СЕ ОСТВАРИТИ

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да је питање забране употребе динара на Косову и Метохији најсвежије питање, али да је "фундаментално питање" које мора да се реши формирање Заједнице српских општина.
kristofer hil, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Потребно је решити више проблема и питање укидање динара је најсвежије и можда и најтеже. Ипак, фундаментално питање које се мора решити и које је већ договорено у прошлости је Заједница српских општина. Оснивањем те заједнице, сви остали проблеми, као што су паралелне структуре или употреба динара, требало би да буду решени", рекао је Хил у интервјуу за Еуронеwс Србија.

Додао је да је питање "само када, а не да ли ће се то десити".

"Логика је веома јасна, обе стране су то већ договориле, то жели Европска унија, и то ће се и остварити. Надам се да ће се нешто и предузети по том питању", поручио је амерички амбасадор.

Истакао је да је уверен да ће ЗСО бити формирана, додавши да Срби живе на КиМ "вековима уназад и да се то мора поштовати".

"Ја јесам рекао да историју треба препустити историчарима, али историја се мора поштовати и то се мора ускладити са тиме како данас изгледа живот и какав ће бити у будућности. Српска заједница на Косову има право да се пробуди ујутру и да разуме како ће њен живот изгледати, како ће добијати пензије, како ће им деца ићи у школу, како ће им бити обезбеђене болнице", рекао је Хил.

Он је навео да је "све то предвиђено Заједницом српских општина".

"То није пуки слоган о коме се стално говори, већ један суштински битан елемент за било какав напредак", поручио је амерички дипломата.

Хил је рекао да би волео да је напредак у нормализацији односа Београда и Приштине "много већи", али је додао да је проблем у томе што има "пуно политичког и емотивног набоја".

Он је навео да постоје "озбиљни проблеми" у комуникацији између Приштине и Вашингтона који, како је истакао, морају да се реше.

Говорећи о ситуацији у региону, амерички амбасадор је поручио да је "Отворени Балкан" важан елемент решавања проблема са суседима.

"Мислим да је то сјајна иницијатива и честитам Србији што јој пружа подршку, баш као и Албанија. То је приближило Србију и Албанију више него икада пре у прошлости. Мислим да је то прави приступ. ЕУ жели да прими нове чланице, под условом да оне пре тога реше своје проблеме и то је разумљиво", рекао је Хил.

На питање шта очекује од нове владе, амбасадор САД навео је да се нада да ће премијер бити добар јер је то, како је рекао, важна функција.

"Ствари се за Србију убрзавају. Ствари се у свету убрзавају, питање односа са Европском Унијом се убрзава. Србија је велика земља ако погледамо њене суседе, али мала земља у поређењу са неким другим државама. Као што се каже у НБА, ако сте мали, боље да сте брзи. Србија мора да буде у стању да има компетентне државне органе који ће се бавити тим веома сложеним проблемима и да покуша да предупреди проблеме, уместо да за њима каска", рекао је Хил.

Он је навео да је "импресивно" видети како Србија усваја нове технологије.

"Пре неки дан сам био у једном манастиру и питао сам монаха чиме се бави и рекао ми је да је по струци електроинжењер. Србија има импресивне капацитете за усвајање нових технологија и управо ће то морати и да ради у наредном периоду", поручио је Хил.

Истакао је да је важно то што ће Србија председавати глобалном партнерству за вештачку интелигенцију.

"Драго ми је што су Канада и Француска саставиле ту групу и подржале учешће Србије. То су важне ствари", рекао је амерички амбасадор.

Коментаришући односе Сједињених Држава и Србије, Хил је рекао да су они "прилично добри".

"Допада ми се чињеница да водимо искрене и позитивне разговоре. Србија и амерички народ имају осећај за директност и јасноћу у разговору. Говорио сам то и раније и понављам то и овом приликом: Једна од наших националних особина која нам је заједничка је то да не волимо да нам други говоре шта треба да радимо. Мислим да се то може рећи како за Србију, тако и за Америку и то је некакво наше заједничко расположење", навео је амерички дипломата.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести