Балкан је и даље буре барута

Премијер Александар Вучић рекао је на отварању министарског савета ОЕБС-а да је Балкан и даље буре барута којем је потребна једна искра да поново експлодира.

– Морам да искажем забринутост за стабилност на Балкану – рекао је Вучић. – Србија је стабилна земља, али довољно је неколико кризних ситуација у региону, у Македонији, Црној Гори, Приштини, да се цео регион поново упали.Српски премијер је то поручио онима који не разумеју колико је важна стабилност на Балкану, и истакао да су за Београд односи у региону међу приоритетима.

– Ми ћемо знати да се изборимо с усијаним главама у Србији – рекао је Вучић у говору добродошлице на почетку великог самита ОЕБС-а у Београду. Српски премијер је рекао да су сарадња и разумевање важни за цео свет.– Ми смо научили колико је то важно. И најмањи сукоб може покренути ланчану реакцију – казао је он.

Нестабилност на Косову угрожава бриселски дијалог, али ће Србија, потврдио је Вучић, наставити да га води јер је то једини начин да се обезбеди сигурност Срба и Албанаца на Косову.– Србија бира живот и напредак, а не сукобе – поручио је премијер, и поновио да Србија и регион јесу део Европе и да Србија наставља свој европски пут, у чему је захвална на помоћи америчким колегама, а истовремено чува традиционално пријатељство с Русијом.

Вучић је апеловао на све госте Београда да на конференцији донесу заједничке закључке и препоруке за решавање многих проблема, међу којима је један од кључних мигрантска криза.– За тај проблем морамо да имамо заједничку политику – поручио је он.Мигрантска криза, истакао је српски премијер, показала је све слабости унутрашње организације држава и система, међународних организација, али је и подсетила на то да нема сарадње и подршке без полицијске и безбедносне сарадње.

– Присутан је и страх од појаве страних терористичких бораца, који су се придружили рату у Сирији и Ираку, и тај страх расте. Расте и ксенофобија – упозорио је српски премијер, апелујући на потребу да се избеглички проблеми реше.Вучић је рекао да су кроз Србију прошле стотине хиљада миграната, „желећи да им се врати право на будућност“, и истакао да, иако је Србија спремна да учествује у решењима, њих морају заједничким напорима да донесу пре свега земље које удомљавају избеглице.

Он је подвукао да је екстремизам велики проблем за цео свет, који се може спречити едукацијом младих. Такође, рекао је и да је „људски живот свугде исто вредан – од Париза до авиона изнад Синаја“.Вучић је захвалио на сарадњи и подршци током ове године председавања и пожелео учесницима продуктиван рад и пријатан боравак у Београду.
– Добро дошли у земљу поносних и добрих људи, добро дошли у Србију – поручио је учесницима министарског савета премијер Вучић.

С. Станковић
В. Ђуричић

Решење после заустављања Турског тока

Премијер је изјавио да је обустављање радова на изградњи гасовода Турски ток очекивано после обарања руског авиона, али да грађани не треба да страхују, и да је потребно изнаћи нова решења да би се, како је рекао, сачували и привреда и грађани Србије.
Вучић је, одговарајући на питања новинара после састанка с министром спољних послова Аустрије Себастијаном Курцом, подсетио на то да је Србија „била лојална” гасоводу Јужни ток и да се сада нада да ће, заједно с партнерима из Европске уније и Руске Федерације, наћи решење када је реч о снабдевању гасом.


Могерини: Поглавља 32 и 35 – 14. децембра

Високи представник ЕУ Федерика Могерини рекла је да Србија може очекивати да 14. децембра буду отворена два поглавља у приступним преговорима с ЕУ – поглавља 32 и 35.– Званичници Србије имају велика очекивања од међувладине конференције 14. децембра у Бриселу – поручио премијер Србије Александар Вучић.

– Када сам пре неколико месеци била овде, рекла сам да је отварање поглавља нешто што морамо да учинимо до краја године, и то сада можемо да штриклирамо као урађени задатак. Следи интензивнија сарадња, то је важно и за српски народ, али и за Европску унију – рекла је Федерика Могерини на заједничкој конференцији за новинаре после билатерланог састанка с премијером Вучићем.Могеринијева се осврнула и на све што је постигнуто у дијалогу Београда и Приштине протеклу годину.

– Можете на мене лично, али и на Европску унију, да рачунате да ћемо гарантовати обема странама имплементацију споразума и наставак дијалога – рекла је Федерика Могерини, која у Београду учествује на министарском састанку ОЕБС-а.Како је додала, Србија у Европској унији има партнера за сигурност, безбедност и просперитет целог региона.

– То није само у интересу Србије и региона већ и ЕУ – нагласила је она.Сарадња региона и ЕУ види се, како је рекла, и на свакодневном нивоу, и по питању избеглица и борбе против тероризма и радикализације.– Ту нема граница, потребни смо једни другима и морамо да сарађујемо – рекла је Федерика Могерини.

Она је такође високо оценила улогу Србије у региону, истакавши да она није била само симболична већ да су начињени конкретни кораци и да је показан европски дух у најбољем светлу.


Лавров и Чавушоглу у четири ока

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу састали су се у Београду, први пут након што је Турска оборила руски авион на граници са Сиријом. Састанак је трајао око пола сата, а министри нису давали изјаве новинарима.

Сусрет Лаврова и Чавушоглуа на маргинама министарског савета ОЕБС-а у Београду, први је састанак званичника две земље после обарања руског „сухоја” 24. новембра на граници са Сиријом, у којој Русија изводи ваздушне ударе на положаје yихадиста Исламске државе.На пленарној седници министарског савета ОЕБС-а, а после тет-а-тет састанка с Лавровом, Чавушоглу је рекао да не треба мешати заједничке напоре у борби против ИД-а и „кршење турског ваздушног простора”. Он је рекао да је масовни прилив избеглица и миграната приоритетна ставка, те подсетио на то да је Турска од 2011. године отворила врата за више од два милиона избеглица и потрошила осам милиона долара у те сврхе.

– Покушавамо да дођемо до бољег решења проблема и доследнијег бављења тим питањем – рекао је Чавушоглу, додајући да су тероризам, екстремизам и радикализација изазови за све и да могу довести до још већег броја избеглица и миграната. 

Ништа ново

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је након сусрета са шефом турске дипломатије Мевлутом Чавушоглуом у Београду изјавио да није чуо ништа ново.
– Ја сам се срео с турским министром иностраних послова на његов хитни захтев, и нисам чуо ништа ново – рекао је Лавров новинарима након сусрета са Чавушоглуом током одржавања Министарског савета ОЕБС-а у Београду, преноси агенција Таш. – Турски министар је потврдио ставове које су саопштили турски председник и премијер. Ми смо потврдили наше ставове.


Кери на „руској територији”

Шефови дипломатија САД и Русије Џон Кери и Сергеј Лавров разговарали су у просторијама руске делегације, на маргинама Министарског састанка ОЕБС у Београду. Лавров и Кери су се руковали и разговарали први пут након што је Турска, чланица НАТО, 24. новембра оборила руски “сухој” изнад границе са Сиријом, у којој Русија изводи вазудшне ударе на дзихадисте Исламске државе. Почетак билатералног састанка у Комбанк арени, где се одржава скуп, забележио је велики број сниматеља и фото-репортера.  Састанак је одржан у просторијама руске делегације, јер су Руси, како преносе неки медији, били изричити у томе да не иду нигде друго.
С. Ст. – В.Ђ.


Штајнмајер: Ситуација сувише опасна

Министар иностраних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер изразио је на 22. министарском савету ОЕБС-а забринутост због директног сукоба две чланице ОЕБС-а – Русије и Турске, као и због скоријих догађаја у Европи и прилива избеглица.– Европа је у узбурканим водама, сведоци смо новог наставка тероризма – изјавио је Штајнмајер, чија земља преузима председавање ОЕБС-у. – Инцидент на граници Турске и Сирије захтева нове алате.

По његовим речима, мора да постоји отворени дијалог, „ситуација је исувише опасна, а слобода и стабилност су исувише крхке да бисмо их решавали предуго”.

Бренде: Србија као инспирација

Министар спољних послова Норвешке Берге Бренде похвалио је лидерство премијера Србије Александра Вучића, реформе које Србија спроводи и поручио да Србија може рачунати на подршку Норвешке, као и улагања те државе у Србији.

– То је моја трећа посета Србији, и то такође говори о значају Србије у норвешкој спољној политици – рекао је Бренде на конференцији за новинаре после билатералног сусрета с премијером Србије Александром Вучићем. – Ми инспирацију црпимо из лидерства српског премијера Вучића и начина на који Србија излази на крај с тешкоћама, поплавама и мигрантском кризом. При томе спроводи реформе.

Јагланд: Похвала Вучићу и Дачићу

Генерални секретар Савета Европе Тјоборн Јагланд похвалио је напредак Србије на путу реформи и приближавање ЕУ, уз, како је рекао, лидерство премијера и шефа дипломатије „који улажу изузетне напоре за помирење у региону”.

Јагланд је оценио да је Србија стабилан и чврст члан СЕ-а, који даје важан допринос на паневропском нивоу. Осврнуо се и на избегличку кризу, додајући да се Србија и друге земље суочавају с великим изазовима, а да ће Савет Европе по том питању да помогне финансијски.  Важни су и стандарди, а Србија даје све од себе да их испоштује,  поручио је Тјоборн Јагланд, додајући да је СЕ обезбедио 2,2 милиона евра за смештај избеглица.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести