Брнабић: Колико год било гадно, правда ће бити задовољена

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић саопштила је вечерас да хрватском председнику Зорану Милановићу ''помињање убистава деце јесте гадљиво, али убијање није'', реагујући на Милановићеву изјаву да је Вучићево помињање побијене српске деце постало "неподношљиво гадљиво''.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Милановићу је спомињање убиства деце гадљиво, али убијање није. Човек озбиљно истанчаног укуса. Видите, нама је убијање деце гадно и неопростиво. Нећемо стати, тразићемо правду за ту децу заувек. И правда ће бити задовољена, колико год то вама било гадно и на сметњи, поручила је Брнабић на Твитеру.

Пуповац: Изненађује одсуство емпатије код Милановића

Председник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је вечерас да га изненађује одсуство емпатије код хрватског председника Зорана Милановића који је данас рекао да му је прича о убијеној српској деци током акције ''Олуја'' "постала неподношљиво гадљива".

Прича о свакој цивилној жртви мора бити третирана са емпатијом, са посебним осећајем. Изненађен сам чињеницом што је у овом случају изостала емпатија и саосећање, рекао је Пуповац за Танјуг.

Он је поручио да је пресудно да се око жртава не споримо јер оне су неспорне, као и да се не споримо око оних који су одговорни за те жртве.

Пуповац је предочио да питање жртава није тема о којој би требало да се разговара на политичком нивоу, већ би је требало пребацити на правни ниво.

Потребно је пронаћи механизам како ће се то чинити и у овом случају и у неком другом случају, поручио је Пуповац и оценио да у овом тренутку за тако нешто не постоји политичка воља.

Он је указао да су се односи између Србије и Хрватске додатно закомпликовали након избијања рата у Украјини.

Томе морају да посвете пажњу не само људи из Хрватске и Србије, већ и сви они који желе да очувају нормално стање и да допринесу побољшању односа коко би се отклонило ратно наслеђе и страхоте кроз које су људи пролазили, поручио је Пуповац.

Зоран Милановић је раније данас, реагујући на изјаву председника Александра Вучића о случају злочина током акције "Олуја" на Петровачкој цести, да Хрватска не мари за убијену српску децу, рекао да му је прича о деци "постала неподношљиво гадљива".

Милановић сматра и да би Србија требало да одговори шта су на том месту радили српски војници, тенкови и оклопна возила, као и да Србија нема „моралну ауру" да суди о догађајима током распада Југославије.

Сматра и да се Загреб према Београду понаша "џентлменски", иако је, како тврди, Србија напала Хрватску.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести