Брнабић: То се зове срамоћење земље зарад политичких поена

БЕОГРАД: Чланица Председништва СНС Ана Брнабић реаговала је данас на писмо Драгана Ђиласа челницима ЕУ и навела да је то срамоћење земље зарад јефитних политичких поена.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

На дан када је Србија, као трећа по реду земља у Европи, након Велике Британије и Швајцарске, започела вакцинисање становништва, у Брисел је стигло писмо Драгана Ђиласа у ком се он жали да у Србији не постоје поуздани подаци о томе када ће се и са којом вакцином вакцинисати, чиме он, како наводи Брнабић, показује елементарно незнање.

"Како је могуће да не зна да су вакцине Фајзер Бионтек у Србији идентичне вакцинама тих компанија у ЕУ или САД, или некој трећој земљи?", упитала је Брнабић.

Она је подсетила да је Ђилас и 16. септембра писао ЕУ, када је апеловао да Србија постане део COVAX механизма, иако су, како каже, у том тренутку преговори са COVAX-ом већ бити готови и договорена уплата аванса.

А пре тога је, наводи Брнабић, у једном од писама ЕК, "тужио" Србију и председника Вучића Бриселу због захвалности Кини на помоћи коју су послали Србији током првог удара вируса.

"То се зове срамоћење земље зарад јефтиних политичких поена и дисциплина је у којој је Ђилас европски и светски шампион", навела је Брнабић у писаној изјави.

Председник С СП Драган Ђилас упутио је данас писмо комесару за проширење ЕУ Оливеру Вархељију и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен у којем им се захваљује на брзој реакцији комесара Киријакидеса и Валеана на писмо српске опозиције, приписујући опозицији заслуге за обезбеђивање вакцине против ковид-19 за Србију и цео Западни Балкан.

Он је, како се наводи у саопштењу С СП, "затражио од ЕУ да укључи Србију и државе Западног Балкана у процес вакцинације истим вакцинама које ће бити коришћене у ЕУ".

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести