Брнабић: У Србији више нема заштићених и недодирљивих

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је изузетно задовољна тиме што је донета пресуда Драгољубу Симоновић за паљење куће новинару Милану Јовановићу, јер то показује да више нема недодирљивих и да никог више у Србији не може да заштити чланска карта било које партије.
brnabic
Фото: Tanjug (video)

Брнабић је одговарајући на питање новинара да прокоментарише пресуду рекла да је тај случај добио судски епилог и да јој је жао што је толико трајао.

Додала је да ће урадити све што може да рад правосуђа буде још ефикаснији.

Брнабић је честитала свима који су изгурали тај судски процес додајући да није на њој да коментарише да ли је одређена казна премала или не.

"Важно је да је тај случај добио судски епилог и показао колико се Србија мења и каква је земља данас, колико се поштује владавина права и колико радимо заједно на безбедности новинара и заштити слободе медија. Дат је добар пример да у Србији нема заштићених и да никаква чланска карта не може никог да заштити", нагласила је премијерка.

Истакла је да до пре 10 година није била таква ситуациија и да, како је рекла, новинари нису смели да писну, нити су веома дуго могле да се открију убице Славка Ћурувије.

"Сада се то решава брзо и ефикасно. Ово је данас много боља земља, у којој се много више поштује владавина права", рекла је Брнабић и поручила да ће тако бити и настављено.

На питање новинара зашто није покушала да помогне Милану Јовановићу и зашто СНС није сада издало никакво саопштење, Брнабић је рекла да су за ту странку дела много важнија од реч и саопштења и да је много битније то што СНС није стала у заштиту човека који је осуђен за кривично дело.

То много говори о СНС и о Србији данас, јер више нема заштићених, истакла је она.

Када је реч о помоћи Јовановићу, Брнабић каже да влада нема правни основ да издвоји 10.000 евра да се опреми његова кућа.

"Осим ако није реч о угроженима од поплава и слично. Све остало што сам могла сам и урадила. Можда то није довољно, али Јовановић зна шта сам урадила, као и Веран Матић".

Ускоро наплата струје за пуњење, али путарина мања 13 одсто

Премијерка Брнабић најавила је данас да ће бити измењен закон како би почело да се наплаћује пуњење возила на струју на електропуњачима и навела је да су Путеви Србије покренули инцијативу да се за 13 одсто смањи путарина за електрична и хибридна возила.

"Субвенционишемо електрична возила, радимо измене и допуне Закона о накнадама за коришћење јавних добара да би могли да напалћујемо пуњење из електропуњача", рекла је Брнабић на током обиласка наплатне станице "Београд" у Врчину, где је пуштен у рад пуњач за електричне аутомобиле.

Она је напоменула да нема разлога да пуњење на електропуњачима буде бесплатно, што је сада случај, док остали возачи плаћају гориво.

"Наплаћиваћемо, али ћемо давати додатне подстицаје. Путеви Србије су предложили и то је феноменална иницијатива да за 13 одсто смањимо путарину за електрична или хибридна возила са електронском наплатом, зато што је за толико мање загађење или и несто више. Дајемо субвенције јер желимо да људи полако прелазе на овај вид возила", рекла је Брнабић.

Без коментара о раду министара

Премијерка Брнабић није желела да коментарише рад чланова свог кабинета, нити да се изјашњава чијим је радом задовољна, а чијим није.

Након отварања Центра за прикупљање и обраду података о саобраћају на аутопутевима у Србији наплатној станици "Београд" у Врчину, Брнабић је на питање новинара да прокоментарише рад министара, са ким је посебно задовољна, а са ким није, одговорила:

"Нећу ни сада говорити пред медијима којим сам министрима задовољна, а којим нисам. То је све на нивоу трачева".

Упитана да ли има проблем са тим што министри не раде викендом, рекла да је "сада не би разговарала о томе".

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести