Чанкови трактори испред Народне скупштине

Испред Скупштине Србије у „пет до 12” одржана је протестна вожња трактора војвођанских пољопривредника, у организацији Лиге социјалдемократа Војводине, незадовољних

предложеним изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту.

ЛСВ је, у име војвођанских паора,  предао захтев да се Предлог закона о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту повуче из скупштинске процедуре и приступи писању новог закона.

Испред републичког парламента било је паркирано 11 трактора, а војвођанске паоре поздравили су народни посланици ЛСВ-а Ненад Чанак и Бојан Костреш, као и потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић (СДПС).

Трактори су дошли под полицијском пратњом, али није било блокаде саобраћаја испред Скупштине.

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак рекао је новинарима да је главни разлог окупљања паора испред Скупштине проблем свих који живе у Војводини и не само у тој покрајини, а то је идеја да 30 одсто пољопривредног земљишта буде, без видљивог критеријума, подељено непознатим људима.

– Тражимо повлачење закона из скупштинске процедуре и писање новог, који би требало да буде почетак конструктивног дијалога оних који живе од земље и оних који одлучују о томе шта ће се с том земљом догодити – истакао је Чанак.

Он је наглсио да се ЛСВ определио за институционални тип борбе јер не жели да направи било какав инцидент или доведе у питање констуктивност дијалога, сматрајући да се ствари још могу довести у нормалу кроз повлачење закона и да нема потребе за дизањем тензија.

– Ови људи су најбоље што Војводина има и заслужили су, ваљда, да их неко овде, где се доносе одлуке, прими, саслуша и послуша – рекао је Чанак.

Напомињући да не зна да ли ће бити компромиса и да ли има воље да се закон повуче, лидер ЛСВ-а сматра да је „очигледно у питању политичка одлука и неки политички разлог”, а који – не зна.

– Уколико не буде договора, ми ћемо у сваком случају истрајати док наши захтеви не буду прихваћени, а који ће бити облици борбе, зависи од тога на шта нас власти буду натерале – рекао је Чанак, додајући да је предложени закон „лоше написан и да се не може поправити”.

Представник Лиге паора Војводине Милош Шибо је рекао да пољопривредници имају више проблема, почев од неисплаћених субвенција до предложеног закона.

– После дужег низа година паори су коначно с тракторима стигли у Београд да би исказали своје незадовољство – рекао је он, напомињујући да „ниједан паор није правио барикаде, већ да то ради полиција која је зауставила тракторе у Ченти”.

Додајући да је то што раде војвођански паори нешто што је нормално у Европи, Шибо је истакао да држава мора да стане иза пољопривредника.

– Уколико се предложени закон усвоји, пољопривредници ће моћи да се одселе из Војводине јер неће имати шта да раде или ће, у најгорем случају, бити надничари на својој земљи – закључио је Шибо.  

В. Ђ.

 

Захтеви

Главни захтев пољопривредника је да се укине могућности продаје земљишта да оно не би могло постати власништво страних држављана, као и да се онемогући његово издавање без лицитације.

Паори као основни проблем наводе вољу предлагача да се 30 одсто државног земљишта изда у закуп на 30 година искључиво правним лицима, што је за њих неприхватљиво.

 

Киш: Ако нам не дају у Београд, возићемо се по војвођанским путевима

Председник Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш изјавио је синоћ да ће пољопривредници и данас у 10 часова поново упалити своје тракторе и кренути у протестну вожњу. Киш је за РТВ казао да је у рашњем протесту учествовао већи број паора и да очекује да ће данашњи протест бити још масовнији.

– Очекујемо да ће нам се придружити пољопривредници из још више општина јер су и  видели да нас има који смемо и који имамо образ – рекао је председник Асоцијације пољопривредника.

Он је објаснио да ће паори, уколико им и даље буде забрањен долазак у Београд, возити по војвођанским путевима.

– Ако не може у Београд, зашто не би смело у Чантавир или Кикинду? – додао је Киш.

Он је истакао и да се може очекивати да ће и данас полиција блокирати вожњу тракторима, што ће, како је поновио, угрозити саобраћај на тим путним правцима.

– Сви смо свесни проблема и када наиђемо на полицијску блокаду саобраћаја, након неколико сати ми попустимо и повучемо тракторе да би се саобраћај нормализовао – казао је Киш.

Коментаришући изјаву министарке пољопривреде, која је казала да не разуме зашто пољопривредници штрајкују, Киш је казао да то говори о њеном незнању о пољопривреди и пољопривредницима.

– Због тога су им и резултати такви – поручио је он.

 

Министарка пољопривреде: Не знам зашто протестују

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је да је Предлог измена Закона о пољопривредном земљишту рађен у договору и консултацијама с удружењима пољопривредника и да она не зна због чега они протестују. Министарка је казала да је спремна да поново разговара са свима који имају неке замерке на тај предлог, али је нагласила да нико није тражио разговор с њом.

– Ја не знам зашто пољопривредници протестују, ми смо заједно радили на припреми тог закона – казала је Снежана Богосављевић Бошковић. – Примићу све који желе да разговарају са мном, све асоцијације с којима сам цело лето разговарала и с којима сам тражила законско решење које би било у интересу свих. Они одлично знају да смо разговарали цело лето и да сам увек доступна. Нема разлога да буду забринути, ја ћу их примити кад год зажеле.

Министарка је нагласила да је највећи проблем у томе што пољопривредници нису јединствени јер једне идеје и предлоге износе сточари, друге ратари, треће мали пољопривредници, четврте велики, а своје идеје имају и пољопривредници с југа и са севера.

– Ја желим да разговарам са свима који имају конструктивне предлоге и решења, али нисам спремна да разговарам на политичком нивоу у смислу да се оспори све оно што се добро и позитивно уради, зарад јефтиних политичких поена. На том нивоу не желим да разговарам, али у смислу да унапредимо и увећамо пољопривредну производњу и помогнемо произвођачима спремна сам да разговарам са свима – казала је она.

Министарка је навела да у Србији постоје велике површине државног земљишта које се не користи и да до сада закон није имао довољно снажне механизме да то кажњава, док ће се овим законом то променити јер се уводе казне обуставе трансфера новца локалним самоуправама које не припреме годишње планове за издавање државне земље у закуп.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести