Чомски: Није било протеста због напада на РТС

Амерички професор Ноам Чомски упоредио је терористички напад на француски сатирични недељник „Шарли ебдо” с бомбардовањем РТС-а 1999. године, приметивши да напад НАТО-а на

српску телевизију није изазвао масовне протесте у свету нити згражавање јавности.

Чувени светски антиглобалиста је, у коментару за телевизију Си-Ен-Ен, подсетио како је дописник Њујорк тајмса Стивен Ерлангер описао поприште напада у Паризу, преноси Танјуг .

„Невероватно је подсећало на оно с поломљеним стаклом, порушеним зидовима, сломљеним намештајем, изгорелом фарбом, уз емоционално разарање”, рекао је Стивен Ерлангер.

Та реченица, наводи Чомски, није из јануара 2015, већ из Ерлангеровог извештаја о бом­бардовању РТС-а 24. априла 1999. године, у којем је убијено 16 новинара и који је привукао далеко мање пажње.

„НАТО и амерички званичници бранили су тај напад као напор да се подрије режим председника Југославије Слободана Милошевића”, пренео је Ерлангер. Чомски напомиње да поводом ваздушног удара на РТС није било протеста

нити израза згражавања, нити је било парола „Ми смо РТС”, а ни истраге о коренима напада у хришћанској култури и историји.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести