Дачић: Одлука о учешћу српске војске на паради по закону

Одлуку о учешћу српске војске на војној паради у Москви донео је председник Србије у складу са Уставом и законима наше земље и то не мења наш однос према европским интеграцијама, нити према обавезама

 председавања ОЕБС-у, рекао је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

"Нас нико из Европске уније није информисао да је заједнички став ЕУ да не треба да учествујемо на паради и не знам да ли је такав став уопште утврђен", изјавио је он одговарајући на питања новинара након састанка са представницима ОЕБС-а.Дачић је указао да је прослава 70 година победе над фашизмом догађај од историјског значаја за Србију, те да би српска војска требало да учествује на свим манифестацијама које се тим поводом одржавају широм света.

Он је рекао да је прочитао у дипломатској преписци да и Кина планира велику прославу у септембру, а да претпоставља да ће их бити и на Западу.
Према његовим речима, учешће српске војске на војној паради у Москви нема никакве везе са тим да ли је неко неком наклоњен."Ми смо наклоњени прослави победе над фашизмом. За то смо дали велики број људских живота и свакако да имамо право да то обележимо", истакао је Дачић.

Он је рекао да ће и друге земље у томе учествовати, те да ће чак и немачка канцеларка Ангела Меркел доћи у Москву 10. маја да положи венце.Упитан да ли зна за неки нови "покретни циљ" кад је реч о европским интеграцијама Србије, Дачић је одговорио: "Не прихватамо политику покретних циљева, а то смо рекли и високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини кад је била у посети Србији".

Он је додао да, ако постоје и неки други циљеви, а не само спровођење Бриселског споразума, "онда нека кажу јасно шта још треба да испуни".Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер се сложио са Дачићем да је одлука о учешћу српске војске на паради у Москви легитимна одлука српске владе и то у смислу дефинисања њене спољне политике.

"Не мислим да та одлука утиче било како на улогу Србију као земље која треба да се позиционира", рекао је Занијер.Он је истакао да Србија, као председавајућа ОЕБС-у, у потпуности испуњава улогу и све захтеве који су јој постављени и то кроз свој рад на терену, као и кроз активну комуникацију и са Русијом и са Украјином.

Веома водимо рачуна где и коме се продаје оружје

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије одбацио је данас наводе о трговини оружјем српских фирми са Либијом, истакавши да од избијања кризе у тој земљи ниједна домаћа фирма није добила дозволу за то."То је апсолутна дезинформација која је дошла из Босне и Херцеговине", рекао је он додавши да је то "зато што је била једна афера код њих да су они продавали оружје Украјини".

Дачић је рекао да, од кад је он на месту шефа дипломатије, није издата ниједна дозвола за трговину оружјем са Либијом од избијања кризе, иако је било захтева за то."Да ли је било таквих захтева, било је, да ли је било неких других држава које су то радиле, да ли су наше фирме у томе учествовале, сигурно претпостављам да јесу, као и други бизнисмени", рекао је Дачић новинарима након састанка са представницима ОЕБС-а.

Много више оружја тим земљама, како је навео, продају они који контролишу друге него ми."Па којим оружјем ратује Исламска држава? Да им није можда Србија извезла оружје, за толике терористе широм света?" запитао је он и додао да је познато да су ратови увек добри за трговце оружје.Дачић је рекао да се фирма "Техноремонт", о чијем пословању су, како су пренели босански медији, Уједињене нације од Србије затражиле истрагу, више пута жалила Министарству због недобијања дозволе, као и да дозвола није издата ниједној другој компанији.

"Нема дозволе док у Либији влада хаос. Значи, апсолутно није тачно да су УН незадовољне Србијом. Напротив, могли сте да чујете нашег амбасадора при УН да они истичу Србију као пример", нагласио је Дачић.Он је рекао да наша војна индустрија оправдано реагује због тога што наше фабрике не добијају дозволе за извоз оружја, док сви други продају наоружање.
"Али, добро, ми смо мала земља, не можемо да се меримо са свима њима. Сигурно нећемо рушити углед Србије и било би добро да све те информације проверавамо", рекао је Дачић.

"Веома водимо рачуна о томе где иде и коме се продаје оружје", закључио је Дачић.
 

Истрага о паду хеликоптера сада на дрžавним органима

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да истрагу о паду војног хеликоптера код Сурчина треба брзо завршити и да тиме сада треба да се баве надлежни државни органи, а да је предлог о формирању Анкетног одбора у парламенту искључиво политички захтев.
"Мислим да је свако имао шта да каже ко је хтео да то политички прокоментарише. О томе сада треба да дају реч надлежни државни органи - тужилаштво, полиција, војна полиција", рекао је Дачић одговарајући на питања новинара после састанка са представницима ОЕБС-а.

Према његовим речима, да ли је неко одговоран или није, да ли је неко кривично одговоран, то је ствар коју треба да утврди суд, чак не ни тужилаштво.
"Жртвама и њиховим породицама дугујемо један објективан приступ, без бацања сенки на професионалне каријере ових људи који су до сада имали хиљаде летова, спасених људских живота...Сада долазимо у ситуацију да се о њима прича као о кривцима, што сигурно погађа све те породице", рекао је он.
Дачић сматра да је предлог да се формира Анкетни одбор у парламенту искључиво политички захтев, да би се о томе опет расправљало на политички начин.
"Ја не знам када је било који анкетни одбор у парламенту довео до било каквих конкретних решења", истакао је Дацић, додавши да је несрећа било и раније, али да он није чуо да је икада било оваквих захтева.

"Гинули су војници и раније, падали су и раније војни авиони, страдали су војници приликом обављања задатака. Сећате ли се породица војника који су наводно извршили самоубиство? Је л'формиран анкетни одбор тим поводом? Је л'формиран анкетни одбор за убиство гардиста? Хајде да будемо објективни и поштени", закључио је Дачић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести