Дачић: Србија остаје активан и поуздан партнер ОЕБС-у

БЕОГРАД:  Србија остаје поуздан партнер мисији ОЕБС-а и наставиће да подржава напоре те организације у постизању консензуса око суштинских питања, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић после састанка са генералним секретаром ОЕБС-а Томасом Гремингером.
Ivica Dačić sa Tomasom Gremingerom Foto: Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић са Томасом Гремингером Фото: Танјуг/видео

Дачић је на заједничког конференцији за медије рекао да Србија придаје велики значај сарадњи са ОЕБС-ом и да је веома задовољна сарадњом са том организацијом.''Веома је значајна експертска подршка коју ОЕБС пружа нашим органима и институцијама, а посебно када је реч о изради Медијске стратегије. Такође, веома ценимо и сарадњу са ОЕБС-ом у циљу побољшања изборног процеса'', рекао је шеф српске дипломатије.

Он је подсетио да је крајем августа формирана Радна група за сарадњу са ОЕБС-ом којом председава потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.''Већ на првом састанку су разматране све области које је могуће унапредити, а Влада Србије је усвојила 10 закључака Радне групе за побољшање изборног процеса'', навео је Дачић.

Шеф српске дипломатије је похвалио сарадњу српских институција са мисијом ОЕБС-а на Косову и Метохији у тешким и сложеним околностима и у условима када, како је указао, Приштина крши постигнуте договоре и српском народу поставља разна ограничења попут забране коришћења српских докумената на изборима.

''То значи ускраћивање права гласа свима онима који не признају независност Косова што је супротно свим закључима и разговорима у оквиру дијалога у Бриселу'', рекао је Дацицћ и подсетио је да Приштина забрањује и посете српским званичницима, иако је то питање регулисано Бриселским споразумом.

Дачић је казао да је Приштина вероватно очекивала да ће на ванредним изборима бити изабрани ''Срби који ће бити под њеним утицајем'', али да су резулати избора показали да Српска листа ужива велико поверење српског народа на КиМ освојивши свих 10 мандата у парламенту.

Како је навео, то је још једна потврда да Влада Србије и председник Србије имају велику подршку српског народа са КиМ.Истакао је да је ОЕБС значајна регионална безбедносна организација која се, каже, суочава са широком спектром изазова.

''Србија се увек залагала и данас подржава јачање капацитета ОЕБС-а. Спремни смо да подржимо све конструктивне предлоге генералног секретара Гремингера, као и председавајућег ОЕБС-ом Мирослава Лајчака'', рекао је министар.

Шеф српске дипломатије је изразио задовољство због посете генералног секретара ОЕБС-а кога је назвао пријатељем Србије и подсетио на успешну сарадњу са Гремингером током заједничког председавања Србије и Швајцарске том организацијом 2014. и 2015.године.

''Мислим да је то председавање ОЕБС-ом било добро што потврђује и то што четири године касније многе земље то спомињу као добар пример'', рекао је Дачић.Генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер је рекао да Србија остаје активан партнер у сарадњи са том организацијом и да има важну улогу у промовисању економске сарадње овог региона.

Изразио је очекивање да ће наша земља наставити да користи ресурсе и експертизе којима ОЕБС даје допринос кључним реформама у Србији.Гремингер је додао да је са Дачићем имао отворен разговор о разним питањима, као што су Медијска стратегија, изборни процес, уставни амандмани који треба да допринесу независности правосуђа.

''Драго ми је што у Србији имамо поузданог партнера и наставићемо да подржавамо вашу земљу како би се развијала у свим смеровима'', поручио је Гремингер.

Изразио је задовољство због прве званичне посете Србији у функцији генералног секретара ОЕБС-а и додао да има ''најлепше успомене'' на сарадњу у време заједничког председавања Србије и Швајцарске истичући да је ''српско председавање било круцијално за регионални мир и безбедност.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести