Данас или у среду биће саопштене нове рестриктивније мере

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић каже да ће данас или сутра бити саопштене нове, рестриктивније мере за сузбијање ширења корона вируса које ће бити уведене.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић

Она је за ТВ Пинк навела да се јуче на седници Кризноз штаба за сузбијање вируса корона расправљало око нових мера и какве би оне могле да буду.

Како каже у оквиру Кризног штаба постоје различита мишљења шта би било најделотворније у борби са ковид 19.

"Данас ћу имати састанак са председником Александром Вучићем да заједно размотримо уставност неких предложених мера. Верујем да ћемо данас, евентуално сутра, изаћи са новим мерама и оне ће свакако бити рестриктивније", рекла је Брнабић.

Да ли ћемо ићи на најрестриктивније мере, како је рекла, зависиће од тога калико ће данас бити новозаражених, јер се зна да је уторак обично најтежи дан.

"Са пресеком јутрос у осам сати делује да ће бити тежак дан, али није као уторак прошле недеље, није такав скок. Неке мере већ дају резултате, али питање је да ли желимо овим темпом или желимо да идемо рестриктивније па да брже завршимо", рекла је она.

Наводи да су урађене измене Закона о заштити становништва од заразне болести како би могло да се реагује брже, ефикаснији, да се пишу мандатне казне.

"На жалост и ту смо видели контрадикторност у односу на наше политичке неистомишљенике. Уставном суду су већ стигле две иницијативе о уставности новог закона, јер мисле да није у складу са Уставом. Те две инцијативе једна од Двери, а друга од покрета Живим за Србију", навела је она.

Завршићемо годину са најбољим растом у Европи

Премијерка Брнабић изјавила је да ће Србија завршити годину са најбољим економским растом у Европи.

"Истовремено, бићемо међу земљама са најбољим резултатима у здравству, колико год то тешко и страшно било за сваког појединца - за оне који су изгубили најмилије, за лекаре, медицинске сестре, техничаре, немедицинско особље, које ове године своју децу нису виђали...", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Она је рекла да је то све могуће јер је данас држава јака и може да уложи 700.000 евра дневно у тестове или 80 милиона ерва у градњу две потпуно нове болнице.

"Да ли нам сви ови напади опозиције отежавају? Отежавају, али тако је, како је, ово више није Србија која кука, већ која ради. Ви радите свој посао, ми ћемо свој, и мислим да грађани то виде", рекла је Брнабић.

Желимо да грађани бирају коју желе вакцину

„Читав државни врх ради на томе да Србија добије безбедне вакцине против ковида-19, каже Брнабић и додаје да је жеља, каже, колико год тешко било, да се грађанима обезбеде вакцине различитих произвођача и могућност да бирају коју желе да приме.

Она је подсетила да је са руским партнерима договорено да до краја недеље у Србију стигне 20 узорака, које ће тестирати наше надлежне службе.

Брнабић је навела да ће данас у 15 часова, министар здравља Златибор Лончар и она имати видео састанак са представницима Светске здравствене организације и да се у 16 часова настављају разговори око вакцине са америчким "Фајзером".

Додала је да се јуче преговарало са Русима око "Спутњик V" вакцине.

Истакла је да ће Србија бити једина земља која није учествовала у трећој фази клиничких студија, али да ће, каже, захваљујући председнику Александру Вучићу и поштовању који кинески партнери имају према њему, наша земља "одмах добити вакцину".

"Вучић користи све своје везе, у овом тренутку не морамо да размишљамо о респираторима, он се за то изборио захваљујући политичком утицају који има. Влада Србије ради на дневном задатку да договоримо са партнерима, да прођемо све процедуре који захтева наш здравствени систем", рекла је Брнабић.

Премијерка је навела и да се преговара о производњи вакцина у Србији и поручила да држава нема времена да одговара на критике опозиције, које су, каже, најстрашнија политичка злоупотреба у време епидемије.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести