Дели уложио 13 амандмана на нацрт извештаја о напретку Србије

Посланик Фидес–КДНП-а у Европском парламенту Андор Дели увео би измене у Нацрту извештаја Дејвида Мекалистера о напретку Србије. Дели, који је члан Савеза војвођанских Мађара и бивши покрајински

 секретар за образовање, управу и националне мањине, уложио је у име посланичке групе Фидес–КДНП-а 13 амандмана на Мекалистеров документ. Ти амандмани се односе на овлашћење националних савета и остваривање права националних мањина, преносе Телевизија „Панон” из Суботице и сајт СВМ-а.

У амандманима се наводи и потреба за формирањем републичког фонда за финансирање националних савета који је, како Дели сматра, веома важан ради стабилнијег финансирања националних савета. По његовом мишљењу, у тексту извештаја треба већи акценат ставити и на питање националних савета и остваривање мањинских права, поготово што Влада Србије припрема акциони план о правосуђу и основним људским правима, који је потребан за отварање поглавља 23 у преговорима. Дели сматра да тој теми треба дати већи нагласак јер се може очекивати да ће ове године бити усаглашен Закон о националним саветима националних мањина.

– Морамо обратити пажњу на то да већ постигнута права националних савета не би била умањена – рекао је Дели. – Очекујемо да акциони план детаљно обухвати образовање на језицима мањина, употребу језика и пропорционално запошљавање.

Он сматра да је извештај уравнотежен и обухвата све велике политичке теме, почев од борбе против корупције, кроз усаглашавање спољне политике све до косовског дијалога, што је, како је Дели навео, веома важно у приближавању Србије Европској унији. Очекује се да ће амандмани посланичких група бити размотрени на пленарној седници Европског парламента у марту, када ће бити утврђен њихов коначан текст.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести