Додик: НАТО неће бити граница на Дрини

Србија и Република Српска никада до сада нису боље сарађивали, али ћемо учинити све да та сарадња буде већа, свеобухватнија, и конкретнија.
dodik, fonet
Фото: FoNet

Чврсто верујем у реч председника Србије господина Александра Вучића, јер све што је до сада обећао Републици Српској то је и испунио, рекао је у разговору за “Дневник” српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Говорећи о приоритетима за 2019. годину, Додик истиче добру и присну сарадња са суседним државама.

- Наравно ту искључујем самопроглашену Републику Косово. Питање Косова није свршена ствар, него тек треба да се решава за преговарачким столом, без уцена и претњи. БиХ није признала Косово и неће никада признати, јер Република Српска неће дати сагласност за тако нешто. Други мој приоритет је захтев да се БиХ отараси странаца који су заузели бусије на многим важним функцијама. Нама нема друге, ако желимо напредак у БиХ, да седнемо и да се договоримо о могућим решењима. Један од важнијих приоритета су развојни пројекти. Република Српска је до сада много пута била блокирана по том питању, док се Федерације БиХ несметано развијала. Тога више не сме бити.

Савет министара није конституисан, у захтеве се уплиће и чланство БиХ у НАТО?

- Ја сам српски члан председништва, изабран вољом српског народа, и у Сарајево сам отишао да штитим Републику Српску. Мислио сам да ћу наићи на минимум разумевања у Председништву, али су почела “подметања” од стране друга два члана Председништва, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића. Проблематична им је била застава

Републике Српске. Ја сам на крају, водећи се рационалном политиком, попустио али је и застава федерације БиХ уклоњена па је само остала застава БиХ. Кад спомињем заставу Републике Српске не одустајем од намере да мора бити на месту где ради Милорад Додик, и на месту где раде раде српски представници у парламенту БиХ. О заставама ћемо касније, али ми није јасно зашто Савет министара БиХ није конституисан, када сам ја као председавајући Председништва предложио Зорана Дегелтију за председника Савета министара пошто то место припада Србима. Комшић изјављује да ће дати свој глас за избор Зорана Тегелтије ако Република Српска да сагласност о чланству БиХ у НАТО. То не долази у обзир па макар Савет министара не био ни конституисан. Република Српска је апсолутно за чланство БиХ у ЕУ, али НАТО никада неће бити граница на Дрини између Срба са ове и оне стране. Србија је војно неутрална, а наша судбина је везана у великој мери за судбину Србије. Народна скупштина Републике Српске је једногласном одлуком свих посланика из редова српског народа донела резолуцију о војној неутралности Републике Српске, а моје је, као српски члан Председништва БиХ, да поштујем ту резолуцију. Дакле, без сагласности Републике Српске, БиХ не може у НАТО и тачка!


Без обојених револуција у Српској

- Трагедије породице Драгичевић која је изгубила сина Давида и мене је као човека дубоко дирнула. Говорио сам и понављам, тужилаштво и суд су адресе на којима треба тражити да се овај случај што пре оконча. Милорад Додик, Влада Републике Српске, Народна скупштина то ваљда треба да буде свакоме јасно, да не може да решава овакве случајеве. Нажалост, траје ово дуго па су неки типови са стране из редова опозиције покушали да искористе случај Давида Драгичевића не би ли се са улице дочепали власти. Обојених револуција у Српској неће бити. Народ је тај који неће дозволити никоме, ама баш никоме, да се урушава Република Српска.


Шта ако би председништво БиХ прегласавањем донело одлуку о чланству БиХ у НАТО?

- То не долази у обзир, то је немогуће јер је Република Српска против уласка БиХ у НАТО. Најбоље би било да и она, као и Србија, постане војно неутрална држава, јер не би требало да служи икоме за поткусуривање. Истини за вољу, покушава се “на мала врата”, преко Савета министара у старом сазиву који је у техничком мандату, прогурати одлука, сагласност, шта ли, о путу БиХ у НАТО. Нема од тога ништа, јер је Председништво БиХ искључиво надлежно за то питање, а поновићу опет, моје сагласности за чланство БиХ у НАТО Председништво нема, нити ће је имати.

Обећали сте да ћете у Сарајеву тражити да се БиХ врати изворном Дејтону, односно да Репулици Српској буду враћене све отете надлежности.

- Потрајаће та борба дуго, али Милорад Додик од те борбе неће никада одустати. На нашој страни, хоћу рећи наш главни аргумент у тој борби је Устав БиХ у којем су изричито дефинисане одређене, не велики број надлежности БиХ као државе. Гро надлежности је на ентитетима. Нажалост, Република Српска је вољом високог представника такозване међународне заједнице, понајвише Тедија Ешдауна за кога немам ниједну лепу реч, иако је недавно умро, тешко оштећена. Српској су отете надлежности без којих је као држава осакаћена, а хтели су и да је сахране. Прошле године невиђена халабука из Сарајева се дигла против Републике Српске и њених институција због 9. јануара, Дана Републике Српске. Да смо тада поклекли, да смо се предали, да смо рекли да нема 9. јануара, не би данас било ни Републике Српске. Свако дете буде дете, расте и одрасте па буде човек. Свако дете, сваки човек има свој рођендан. Република Српска никада неће остати без свог рођендана, јер је 9. јануара 1992. године и створена.

Ове године, зачујуће, нема онолике халабуке око 9. јануара, као прошле године.

- Нема, јер смо били сложни и јединствени, без обзира да ли у посланичким клупама седели посланици из редова позиције или опозиције. То јединство нам је, нажалост, у минуле четири године недостајало када је реч о органима власти на нивоу БиХ, јер су у Савезу за промене мислили, тако се и понашали, да им је Сарајево прече од Бањалуке. То им се на крају “разбило о главу”, јер је опозициони блок Савеза за промене на парламентарним изборима

доживео такав дебакл да је, недуго након саопштавања резултата избора, тотално “пукао”.

Дошло је, слажете ли се са тиме, и до промене ситуације у односима у свету.

- Русија и Кина су израсле у светске силе. САД нису више једина светска сила. Међутим, хоћу да кажем да је снага народа највећа снага и Република Српска не треба да се плаши никога, него да снагу тражи у своме народу. Ако смо јединствени, нико нам ништа не може.

Да ли ће бити НАТО вежби на Мањачи ове године?

- Не! Ни ове године, ни идуће три године док сам ја у Председништву БиХ. Сумњам и касније.

Турски председник господин Ердоган не крије да му је Алија Изетбеговић оставио у аманет БиХ.

- Коју БиХ?! Можда је оставио Башчаршију и онај део БиХ где су Бошњаци у већини. Републику Српску сигурно није и никада и никоме је неће давати у аманет.

Коме онда смета сарадња Србије и Републике Српске?

- Србија води константну мирољубиву политику, а председник Александар Вучић је човек који жели мир и стабилност целог региона, целог Балкана. Све што је до сада урадио за Републику Српску, урадио је зато што воли Српску, као што ја волим Србију. Питам оне у Сарајеву да ли је Србија повукла један једини потез против БиХ. Није! Напротив, помагала је и неким општинама у Федерацији БиХ, наравно онима где је већински српски народ.

Има ли у плану нових капиталних пројеката Србије и Српске?

- Наравно да има, а један од главних пројеката је повезивање Бањалуке преко Добоја са Србијом аутопутем. Ми ћемо градити деоницу од Добоја до Дрине, а Србија од Кузмина до Дрине. Још нешто да кажем, а важно је: радимо и убрзо ћемо имати јединствен наставнообразовни програм у школама.


Преписка с Трампом

На питање шта очекује од Трампове администрације, Додик је био кратак и јасан:

- Ништа посебно. Надам се разумнијим потезима од претходне администрације. Добио сам честитку од господина Трампа којом ми честита 25. новембар, Дан државности БиХ. Одбио сам ту честитку и одговорио господину Трампу у писму, да Република Српска има 9. јануар као свој празник. Милорад Додик јесте председавајући Председништва БиХ, али је Милорад Додик српски члан Председништва. Такође сам му рекао у писму да у БиХ уопште не постоји договор нити какав споразум око обележавања државних празника.


Шта је са аутопутем Сарајево - Београд?

- Вероватно ће бити грађен, и то ме радује као човека. Колико знам нешто је већ почело да се конкретно ради, а што се тиче трасе аутопута, е о томе морамо сести и договорити се. Траса аутопута кроз Републику Српску мора одражавати потребу и интерес Републике Српске. Драго ми је такође што је Хрватска напокон одблокирала градњу моста у Градишки преко Саве. У плану је изградња и аутопута Бањалука - Купрес. Да није било блокаде из Сарајева која је трајала пуних седам година, овај аутопут бар једним делом већ би био у изградњи.

Загазили смо у нову 2019. годину, шта од ње очекујете?

- Прво бих свима честитао и ову Нову годину, Божић и све верске празнике, а свим грађанима желим да честитам 9. јануар, Дан Републике Српске. Овом приликом позивам народ да дође на трг Крајине, да  9. јануара из Бањалуке пошаљемо у свет слику заједништва, слику љубави и лепоте Републике Српске. Очекујем у овој години, то је заправо и наш циљ, да просечна плата буде 1.000 конвертабилних марака, да Република Српска буде стабилна и јака, да пензионери имају веће пензије, да се рађа што више деце, да нам свима буде добро.

Стеван Рисовић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести