ЕСКОБАР ОХРАБРЕЊЕ ЗА БЕОГРАД, Приштина мора да мења став

ЊУЈОРК: Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Габријел Ескобар изјавио је да, након још једног краха у разговорима Београда и Приштине, приступ треба да мења страна која, како је навео, делује по принципу - узми или остави, а то је влада тзв Косова.
Gabriel Eskobar/state.gov
Фото: state.gov/Gabriel Eskobar

Ескобар је за Глас Америке истакао да се Београд и даље охрабрује да буде конструктиван и стрпљив у дијалогу и да не чини ништа што би допринело дестабилизацији.

Он је рекао да је јасно шта су обавезе Приштине и да је изјава високог представника ЕУ Жозепа Бореља о томе била веома јасна.

Време је за нови приступ унутар дијалога Београда и Приштине, поручио је Ескобар који борави у Њујорку поводом заседања Генералне скупштине Уједињених нација где је разговарао и планира сусрете са лидерима држава Западног Балкана.

Морамо да наставимо да радимо на дијалогу, нема алтернативе за регион - осим европских интеграција, истакао је Ескобар.

Он је напоменуо да не прихвата критике на рачун ангажмана посредника у разговорима, специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

"Лајчак ужива пуно поверење Европске уније и Сједињених Држава. После краха разговора, 27 држава чланица Европске уније јавно је Лајчаку упутило подршку", навео је Ескобар.

Он је истакао да ће и дијалог и Лајчак остати и да то не може да промени премијер привремених приштинских институција.

Ескобар је истакао да су га током прошле седмице узнемириле информације да се Лајчак нашао на мети напада на друштвеним мрежама на тзв Косову и да је тражио сам од председнице и премијера привремених приштинских институција Вјосе Османи и Аљбина Куртија да их осуде.

Ескобар је напоменуо да није рекао да ти напади долазе из владе привремених приштинских институција, али је навео да је потребно јасно истаћи да су неприхватљиви напади личне природе на Лајчака.

Ескобар је поновио, поводом тога што Београд није увео санкције према Русији, да Србија не би требало да буде, како је навео, "странац у европској породици".

"Рећи ћу да сматрамо да Србија треба да уведе санкције. Она нема никакву законску обавезу да то учини и очигледно је да се ради о држави која самостално спроводи сопствену спољну политику", навео је Ескобар.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести