Гремингер: Важно је да Србија настави с реформама

БЕОГРАД: Генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер завршио је дводнедневну посету Србији где је разговарао са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, министром иностраних послова Ивицом Дачићем, представницима опозиције, цивилног друштва и медија, наведено је у саопштењу ОЕБС-а.
greminger
Фото: Tanjug/ MSP

Током сусрета са председником Србије Александром Вучићем Гремингер је истакао да је Србија постигла знатан напредак на њеном програму реформи.

Важно је да земља настави реформски пут, навео је Гремингер и додао да Србија не треба да се устручава да у потпуности искористи експертизу ОЕБС-а.

Мисија ОЕБС у Србији ће наставити да синхронизује и прилагођава своје активности према еволуирајућим потребама Србије како би боље подржала кључне реформске процесе у складу са приоритетима владе, рекао је Гремингер.

Он је навео да је током сусрета било речи и о регионалним односнима и економској сарадњи.

Србија игра позитивну улогу у промовисању економске сарадње у корист дугорочне стабилности и развоја у региону, истакао је Гремингер.

Са српском премијерком Аном Брнабић, Гремингер је, између осталог, разговарао о иницијативама промовисања међупартијског дијалога о изборним питањима, пред одржавање парламентарних и локалних избора 2020. године.

Надам се да ће се сви политички чиниоци конструктивно ангажовати у разговорима о томе како да се обезбеде равноправни услови за одржавање слободних и фер избора, рекао је Гремингер.

Брнабићева и Гремингер су разговарали и о Нацрту медијске стратегије, која је централна за здравије медијско окружење и заснована на принципима слободе медија, етике и професионализма, наведено је у саопштењу ОЕБС-а.

Завршетак и спровођење стратегије су од кључног значаја, рекао је Гремингер.

Он се састао и са министром иностраних послова Ивицом Дачићем, коме је пренео да је Србија поуздан и активан партнер у ОЕБС-у што је и током председавања ОЕБС-ом 2015. доказао промоцијом регионалне сарадње и стабилности.

Гремингер се састао и са замеником председника скупштине Верољубом Арсићем, представнцима опозиционих партија, којима је истакао да је јака опозиција кључан елемент демократије, док је у сусрету са представнцима цивилног друштва поново потврдио да ОЕБС подржава њихов рад.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести