И Пајтић и Пастор у Бриселу о Војводини

– У Европском парламенту разговарали смо и о Војводини, али не у контексту дневне политике – изјавио је за „Дневник” члан Председништва Савеза војвођанских Мађара Ласло Варга,

који је заједно с лидером те странке Иштваном Пастором почетком недеље боравио у Бриселу.

У исто време, у седишту Европске уније, разговоре с парламентарцима водио је и председник Демократске странке Бојан Пајтић.

По Варги, реч је само о пукој случајности, подударности термина. Осим тога, како објашњава, демократе и СВМ нису имали ни исте саговорнике у Бриселу. Јер, делагација СВМ-а боравила је тамо на позив Европске народне странке, чији је посланик у и,е мађарског Фидеса и Андор Дели, иначе члан СВМ-а, док је Пајтић био у посети Партији европских социјалиста.

– Због чега би европски парламентарци показали интересовање за односе између чланица владајуће коалиције у Скупштини Војводине? То је дневна политика, за коју се они не занимају – казао нам је Варга. – Парламентарце интересује правни систем Србије. У том смислу су нас питали о аутономији Војводине, да ли је усвојен закон о финасирању Покрајине и шта је судбина закона о надлежностима, чије одредбе је оспорио Уставни суд. Одговорили смо да још нема ни једног ни другог закона.

Додао је да су европски посланици највећи интерес показали за Војислава Шешеља, због његове реторике након што се вратио из Хага у Србију.

С друге стране, демократе нису биле расположене да за „Дневник” кажу да ли је Бојан Пајтић у Бриселу водио разговоре и о актуелној политичкој ситуацији у Војводини. Из штурог саопштења ДС-а од четвртка види се да су теме биле отпочињање преговора о чланству Србије у ЕУ, ситуација око демократских слобода у Србији и заједничке будуће иницијативе, које ДС, како је то саопштено, може предложити својим европским партнерима у вези с испуњењем критеријума за улазак Србије у ЕУ.

Које то критеријуме демократе могу предложити, нисмо успели да сазнамо јер портпаролка ДС-а Александра Јерков није одговарала на наше позиве. 

У међувремену, све више се заоштравају односи између СВМ-а и Лиге социјалдемократа Војводине, који су стари коалициони партнери у Покрајини. То наговештава нову већину у покрајинском парламенту без СВМ-а и нову реконструкцију Пајтићеве администрације.

Наиме, након што је ЛСВ сугерисао да покрајинска власт може функционисати и без СВМ-а, Пастор је јуче из Будимпеште, у изјави Телевизији „Панон”, поручио да се од његове странке „не могу уценама изнудити становишта” с којима се она не слаже. Такво је Декларација о потреби промене Устава и иницијатива Лиге о обештећењу Војводине због продаје НИС-а.

Пастор је казао да становишта од његове странке посебно не могу бити изнуђена у случају кад коалициони партнери не укључују СВМ у покретање одређених питања већ му „потурају споразум или одлуку као што се потура псима”.

Након таквог Пасторовог одговора, ЛСВ је јуче поново оптужио СВМ да је током три месеца три пута заредом „издао коалиционе партнере и тако дестабилизује политичке прилике у Војводини”. Јер, подсећају лигаши, Пасторови посланици у Скупштини Војводине у септембру нису гласали за Делкарацију, а у октобру нису подржали иницијативу Лиге о НИС-у.

„И једно и друго је било договорено на састанцима на којима је Пастор одбио да учествује, рекавши да ће прихватити резултате договора под условом да се не дирају позиције СВМ-а. Упркос том обећању, Пастор је у новембру, пет минута пре седнице, ускратио подршку реконструкцији Покрајинске владе”, саопштила је јуче Лига.

У том саопштењу, које је потписала чланица Председништва ЛСВ-а Маја Седларевић, каже се и да „причом о уцени Пастор неће избећи да одговори на три питања” које ЛСВ поставља. Прво је да ли ће посланик Андор Дели у Европском парламенту, уколико дође до сукоба интереса између Србије и Мађарске, гласати у корист Србије или Мађарске. Друго питање које је упућено Пастору односи се на то да ли је СВМ за промену уставноправног положаја Војводине, или није, а треће – да ли СВМ сматра да је Војводина опљачкана поклањањем НИС-а?

Пастор, који у Будимпешти присуствује седници Сталне конференције Мађара, за „Мађар со” је тим поводом изјавио да се „рика магарца не чује до неба” и тако „ни те примедбе нису стигле до ЕУ”.

– Насупрот онима који изговарају такве реченице, нас ту (у ЕУ) познају, а о њима ништа не знају – поручио је Пастор, одговарајући на питање ЛСВ-а у вези с Андором Делијем и његовим представљањем Србије или Мађарске.

Ержебет Марјанов

 

Варга: Вештачко питање ЛСВ-а

Функционер СВМ-а Ласло Варга каже за „Дневник” да европске парламентарце не интересује какви су односи између Мађарске, као чланице ЕУ, и Србије, која то још није.

– Односи између Србије и Мађарске су добри и уравнотежени. Бољи су него с било којом државом у окружењу. Отуда је питање ЛСВ-а на чију страну би стао европски посланик Андор Дели, вештачко – рекао је Варга.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести