ИСТРАЖИВАЊЕ Чланство Србије у ЕУ подржава 46% грађана МАЂАРСКУ И БиХ СРБИ СМАТРАЈУ НАЈБОЉИМ КОМШИЈАМА

БЕОГРАД: Чланство Србије у Европској унији подржава 46 одсто грађана, томе се противи 37 одсто испитаника, док 17 одсто  није умело да се изјасни, показују резултати последњег истраживања јавног мњења које је спровео Институт за европске послове.
eu
Фото: Tanjug (pixabay.com, ilustracija)

Према овом истраживању, када би се сутра расписао  референдум о чланству Србије у ЕУ 44 одсто грађана наводи да би гласало "за" прикључење,  а против чланства би се изјаснило 30 одсто пунолетних грађана, док би 10 одсто било уздржано.

Близу половине испитаника, односно 48 одсто, сматра да Србија не би требало да одустане од чланства у ЕУ, док 33 одсто сматра супротно, а 19 одсто о томе нема став, саопштио је Институт.

Међу испитаницима који пружају подршку уласку у ЕУ већина су узраста између 45 и 59 година.

Да Србија има користи од сарадње са Европској унијом сматра три петине испитаника.

Институт наводи да су међу њима заступљени мушкарци значајно више у односу на жене, као и становници градских насеља у односу на ванградске.

Од ове сарадње не види корист 23 одсто, уз 17 одсто оних који нису знали да одговоре на ово питање и међу којима преовлађују жене.

На скали од 1 до 5, где је просечна оцена 3, просечна оцена односа између Србије и ЕУ од стране грађана износи 2,79, што представља благи пад у односу на март 2022. године, када је износила 2,85, показују резултати истраживања.

Од грађана Србије, њих 44 одсто је оценило односе између Србије и ЕУ оценом 3.

Старији суграђани (60+) чешће негативно оцењују овај однос у поређењу с другим старосним групама, док су млади (18-29) дали вишу просечну оцену у односу на укупан узорак.

Када је реч о наклоности грађана Србије према другим земљама, истраживање показује да 27 одсто испитаника сматра да је највећи пријатељ Србије Мађарска.

Фото: pixabay.com

Грчка је са првог пала на друго место, односно 20 одсто испитаника сматра да је та земља наш највећи пријатељ.

Сваки десети испитаник не види ниједну државу као пријатеља Србије.

Да је Немачка наш највећи пријатељ сматра пет одсто анкетираних грађана, док је, према мишљењу 11 одсто испитаника, Немачка "непријатељ".

Петина не види ниједну државу у оквиру Европске уније као непријатељску прама Србији.

Велика Британија је за 26 одсто испитаника највећи "непријатељ" Србије у Европској унији (уз ограду да она већ неко време није члан ЕУ), док је Хрватска према овом истраживању на другом месту са 17 одсто оних који је наводе у том контексту.

За 37 одсто испитаних Мађарска, а за 14 испитаних Босна и Херцеговина су суседне државе са којима Србија има најбоље односе.

За Северну Македонију то сматра 11 одсто анкетираних, а за Црну Гору и Румунију по седам одсто испитаника.

Готово половина испитаника сматра себе добро информисаним о питањима у вези са Европском унијом (44 одсто), док 33 одсто сматра да о томе нема довољно информација, уз 23 одсто оних који о томе нису изнели став.

Мушкарци себе сматрају у значајно већој мери боље информисаним у односу на жене.

Од Владе Србије највише се очекује да грађане информише о Европској унији (25 одсто) и одмах затим од медија (23 одсто), док од саме Европске уније информације очекује 14 одсто испитаника.

Институт за европске послове наводи да истраживање јавног мњења спроводи већ осам година заредом, а овогодишње истраживање је спроведено у периоду од 11. до 29. маја у сарадњи са "Smart plus research".

Како је наведено, истраживање је рађено на репрезентативном узорку од 1.200 испитаника на територији Републике Србије, без Косова и Метохије.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести