Ко је следећи и зашто је власт као надувана жаба

Тесна скупштинска већина која је обезбеђена за изгласавање реконструкције Покрајинске владе и даље је угрожена, о чему сведочи и недавно саопштење Демократске странке. Демократе су у недељу саопштиле

 да Српска напредна странка „наставља притиске на посланике у Скупштини Војводине” и да „не бира средства да дође на власт у покрајини”. Председник Покрајинског одбора ДС-а Мирослав Васин за „Дневник“ наводи да је то саопштење реакција на последње догађаје на политичкој сцени Војводине.

– Не знам да ли је куповина или је притисак, али начин промене власти у Тителу је веома индикативан. У исто време, притисци на покрајинске посланике нису ни престајали – каже Васин.

У Тителу је пре неколико дана дошло до промене локалне власти предвођене демократама, уместо којих општину сада поново воде напредњаци, уз социјалисте и радикале.Васин није прецизирао у каквој су вези догађаји у Тителу и покрајинском парламенту, ни ко је од војвођанских посланика конкретно био изложен притисцима. Негирао је да је посланик Српске радикалне странке Стојан Тинтор, који је 3. новембра гласао за реконструкцију Покрајинске владе, после тога прешао у табор демократа.

У посланичким клупама Демократске странке тренутно седи 49 парламентараца, иако се на сајту Скупштине Војводине наводи да тај клуб има 52 члана, односно тројицу више. Лазар Рачић и Срђан Завишин, који су раније напустили ту странку и прешли у Трећу Србију, нису се исписали из евиденције своје некадашње посланичке групе, док је трећи, Жељко Видовић, прешао у СПО. Он се у међувремену исписао са евиденције Демократске странке, али се још налази на списку.

Председник „Треће Србије“ Мирослав Паровић каже за „Дневник“ да посланици те странке немају ниједан разлог да се воде у посланичкој групи ДС-а и да је то грешка посланичког клуба демократа или Скупштине.С друге стране, на оптужбе демократа о притисцима СНС-а на посланике, шеф напредњака у Скупштини Војводине Предраг Матејин каже за „Дневник” да су то неистине.

– ДС је љут зато што је СНС на последњој седници покрајинског парламента изнео сазнање и податке о куповини мандата у Покрајини – наводи Матејин. – Демократе сад желе да оправдају своје поступке тако што оптужују СНС да ради то исто. Нема других аргумената и другог начина него да оптуже СНС, али те оптужбе немају утемељења у чињеницама – поручује шеф посланичке групе напредњака.  

Поводом броја посланика ДС-а који је наведен на сајту Скупштине Војводине, Матејин примећује да се демократе понашају као „жаба која се надува да би била већа него што заправо јесте”.– Демократска странка брже-боље ставља прелетаче на листу своје посланичке групе, а заборавља да брише оне који су напустили ДС и прешли у друге странке – истиче Матејин. 

Скупштина Војводине показује драстичан пример политичке трговине, али и непоштовање изборне воље грађана. У мандату која траје од 2012. године, у покрајинском парламенту је двадесетак посланика променило свој страначки дрес. На тај начин поједине странке ојачају своје редове, поједине „нестану”, попут ЛДП-а Чеде Јовановића и Илићеве Нове Србије, док друге, попут „Треће Србије”, СПО-а и Тадићевог СДС-а, захваљујући прелетачима, улазе у Покрајинску скупштину.

Због честих прелазака посланика из једне странке у другу број посланика у владајућој већини, коју чине ДС, ЛСВ и СВМ, јесте променљив. Владајућа коалиција званично броји 65 посланика, од тога их ДС има 49, ЛСВ десет, а СВМ седам. Међутим, како се то више пута показало на претходним седницама парламента, та бројка и нема превелик значај за опстанак већине. Јер, СВМ не гласа увек на предлоге ДС-а и ЛСВ-а. То је заменик председника ЛСВ-а Бојан Костреш протумачио као да је „СВМ очигледно донео одлуку да заједно са СНС-ом проба да формира нову већину”.

Уместо странке Иштвана Пастора, подршку владајућој већини дају четири сад већ бивша посланика НДС-а, а по потреби и поједини посланици СРС-а. То се десило и 3. новембра, приликом реконструкције Покрајинске владе Бојана Пајтића, када су проблеми у функционисању већине постали посебно уочљиви. СВМ је наиме одустао од гласања за реконструкцију па су демократе и лигаши гласове добили од четири бивша посланика НДС-а. С те седнице, због неслагања са сменом тадашњег потпредседника Владе и покрајинског секретара за науку и технолошки развој Драгослава Петровића, изостала је посланица Светлана Лукић Петровић (ДС), супруга смењеног секретара, док се Иштван Биро (ДС) појавио тек непосредно пред гласање. Да ли је то увод у нову скупштинску математику од наредне седнице парламента, остаје да се види.

Бојан Костреш и његова страначка колегиница и посланица Лиге Маја Седларевић тврде да владајућа већина и без посланика СВМ-а има 63 парламентарца. Да ли је то тако показаће се када посланици буду гласали о буyету за предстојећу 2015. годину.
Лидер радикала Војислав Шешељ је већ поручио да владајућа већина не може рачунати на њихове гласове јер они неће подржати буџет. Осим тога, Шешељ је недавно, по повратку из 12 година дугог притвора у Хагу, поручио да треба што пре расписати изборе у Војводини, у чијој скупштини се „спроводи трговина посланичким мандатима и на тај начин ствара скупштинска већина”.

Е. Марјанов – А. Савановић
 

Петнаест прелетача у овом сазиву

Најновији пример прелетача је Вера Угрчић Илић, која је из Покрета „Снага Србије – Богољуб Карић” прешла у ДС на дан седнице парламента када је 3. новембра реконструисана покрајинска админситрација. Пре ње, у октобру је Нада Бодрожић из Нове Србије прешла у ДС. Крајем октобра појачани су и редови Покрета социјалиста, доласком Зорана Танкосића из ДС-а и Светлане Селаковић из ДСС-а. 

У септембру је и СПО добио посланика у покрајинском парламенту након што је Жељко Видовић напустио ДС. У јуну је своје редове ојачао и СНС, посланицима Душаном Инђићем и Недељком Коњокрадом, који су напустили ДС. „Трећа Србија” је ушла у парламент у мајум кад су Срђан Завишин и Лазар Рачић из ДС-а су прешли у ту странку. У марту је ДС ослабљен за пет посланика, након што су Милош Гагић, Ивана Милић, Роберт Санто, Тања Докмановић и Мата Матарић напустили демократе и увели странку Бориса Тадића (НДС, сада СДС) у парламент.
„Најстарији” у овом сазиву међу прелетачима је Миливој Вребалов, који је у марту 2013. напустио ЛДП и пришао демократама.

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести