ЛДП : СзС - више сличности с Милошевићем, него разлика од Вучића

БЕОГРАД: Лидери Савеза за Србију, нажалост, показују више сличности са Слободаном Милошевићем, него разлика од Вучића, оцењује лидер ЛДП Чедомир Јовановић, поводом опозиционог бојкота председника Словеније Борута Пахора.

"Данас називају ЛДП издајницима због тога што нисмо бојкотовали председника Словеније Борута Пахора у парламенту, као што је Милошевићев режим крајем осамдесетих издајницима прогласио оне који не бојкотују словеначку робу", објашњава Јовановић у саопштењу. 

Он подсећа да је Словенија као чланица Европске уније и НАТО и као земља региона, која нам из сентименталних разлога може пружити више подршке у реформама и европским интеграцијама него што заслужујемо, међу највреднијим партнерима за остваривање наших демократских амбиција у 21. веку. 

"Неће бити демократије у Србији ако је водећа идеологија национализам и изолација од света", поручује Јовановић и указује да нема нормалног живота док се до краја не раскрсти са катастрофалном политиком Милошевићевог режима, "коју су обележили ратови, злочини, сукоб са Западом, поделе на правоверне и издајнике" 

Док Савез са Србију покушава да имитира популистичке антиевропске покрете из срца Европе, ЛДП жели више Европе у Србији, наводи он у саопштењу и додаје да нема лепе будућности за Србију у којој се организује дочек за Путина, а бојкотује Пахор.

Политика која своје утемељење тражи у рушењу Бриселског споразума иста је она политика која своје саветнике и лидере шаље да то промовишу у Кремљу, заједно са политиком сукоба Србије и Европске уније, поручује Јовановић и закључује да је "милитантним православцима из Савеза за Србију, који организују војне кампове за децу, предајући их у руке руских екстремиста, сасвим природно да ЛДП буде њихов највећи непријатељ". 

Тачно је да Вучић данас углавном говори оно што је ЛДП говорио пре пет или пре десет година, али се тиме не задовољавамо, кажу у ЛДП, јер сматрају да немамо толико времена за чекање. 

На супротној страни је, наводи Јовановић, самозвана „правоверна“ опозиција чији политички програм је темељно прочишћен од појмова помирење, суочавање са прошлошћу, људска права, европске интеграције, регионална сарадња, тржишна економија - вредности које су ДНК политике ЛДП, који је, каже, опозиција и онима на власти и онима који се представљају као опозиција. 

Неопходан нам је, сматра лидер ЛДП, договор са Приштином који ће приближити наша друштва и обезбедити мир, искрене честитке Северној Македонији и Грчкој, које нам морају бити узор у превазилажењу историјских неспоразума, подршка Босни и Херцеговини у жељи за функционалном државом на евроатлантском путу. 

"Уместо да нам Драган Ðилас интерпретира захтеве грађана, подсећамо да смо прихватили позив организатора и представника грађанских протеста широм Србије, те још једном питамо када, где и са ким треба да разговарамо? Након оправданог захтева да опозиција покаже на који начин се разликује од актуелне власти, најгласнији опозиционари су на ЛДП-у демонстрирали најгоре особине за које оптужују Вучића - увреде и дисквалификације уместо дијалога, искључивости и поделу на „наше“ и „њихове“, амбицију за влашћу која превазилази све вредности и уверења", закључује Јовановић у саопштењу. 

EUR/RSD 117.0746
Најновије вести