Љајић: Нема стабилности са кохабитацијом, зато сви за Вучића

Председник СДПС Расим Љајић поручио је данас да ће та странка подржати Александра Вучића на председничким изборима и оценио да су стабилност земље, економски развој

и пут ка Европској унији најважнији, а да их је могуће остварити само Вучићевим избором.

Љајић је на седници Градског одбора СДПС Београда рекао да минимум политичке коректности налаже да све странке владајуће коалиције стану иза заједничког кандидата, који ће победити и обезбедити континуитет рада, али и како би се спречила могућа кохабитација, јер, каже, већ се показало да у Србији не функционише.

"Нама треба политичка стабилност и председник јаке политичке снаге, који ће моћи да спроводи реформе, убрза процес уласка у ЕУ и даје подршку влади да решава проблеме", рекао је Љајић.

Он је упозорио да победа неће бити лака и да сви који Вучића већ сада проглашавају председником тиме чине "медвеђу услугу".

Додао је да треба много акције и рада да се почетна позиција, позиција фаворита, претвори у победу.

"Наш циљ треба да буде победа у првом изборном кругу" поручио је Љајић.

Он је, подсетивши и на недавне речи лидера СНС, позвао све чланове СДПС, пре свега на локалу, да своје размирице на терену оставе по страни и сви гласају за Александра Вучића и, како каже, будућност Србије.

Љајић је навео да је циљ СДПС да постане иако је већ респектабилни, и озбиљан политички фактор и да је данашњи скуп само један у низу које ће странка имати током ове године те да је циљ да у сваком граду, сваком месту имају оформљен одбор.

Према његовим речима, ови председнички избори ће бити заиста бити преломни, јер нас чека нова политчка мапа и конфигурација, а многе ће странке нестати после њих, бити маргинализоване, али и неке настати.

Како је објаснио неки не учествују на изборима да победе, већ да створе солидну базу за будуће странке и полтичке организације.

Он је рекао да СДПС на то треба да буде спремна, јер ће сасвим сигурно оне претендовати и на њихове бираче.

Према његовим речима, идеја коју заступају је озбиљно доведена у питање, јер су идеологије попут полулизма и национализма доминантне тренутно што су показали избори у САД и Брегзит "где су на таласу популизма дошле неке нове снаге".

Ми не смемо да подлегнемо тим искушењима макар странку затворили или она буде остала на овом нивоу. Ми јесмо и залагаћемо се за циљеве као и до сада.

Лидер СДПС је додао да нема доброг и лошег национализма а иста је ситуација и са популизмом уз оцену да се ради о штетним идеологијама.

Нормалност и реалност су оно што недостаје и свету и региону, рекао је Љајић наводећи да под нормалношћу сматра стабилност која се некада подразумевала, а као реланост подразумева циљеве - залагање за обичног човека и уређену државу, јаку економију, афирмацију идеје антифашизма...

Како је рекао треба афирмисати и идеју уласка у ЕУ која је "такође доведена у питање" која има својих проблема "али је и таква боља и као циљ и као средство да се наше друштво модернизује".

Он је поновио да су због тога свега предстојећи избори јако важни и за странку са становишта циљева које жели да оствари.

"Бићемо у влади док мислимо да те циљеве можемо да остваримо. Ако не нема разлога да ту будемо, али баш зато што су то циљеви владе зато и желимо да подржимо Вучића на изборима" рекао је Љајић.

"То смо учинили без трговине и само тражимо више поштовања и мање неповерења јер желим и желимо да учествујемо у утакмици и победимо заједно. Неуспех нашег кандидата је неуспех и странке и доводимо у питање све што смо у последњих седам година постигли".
(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести