ЕВО КО СЕ БОРИ ЗА МЕСТО У ЛОКАЛНИМ ПАРЛАМЕНТИМА: У осам војвођанских градова проглашено 18 листа

За предстојеће локалне изборе, који су расписани за 2. јун у војвођанским градовима, према подацима на сајту РИК-а, до јуче поподне предато је и проглашено 18 листа станака, организација и покрета које ће наступити самостално или у широкој коалицији.
1

У Новом Саду, до јуче поподне проглашено је седам листа кандидата за одборнике Скупштине Града Новог Сада и то „Александар Вучић – Нови Сад сутра”, „Савез Војвођанских Мађара – др Балинт Пастор”, „Руска странка – Срби и Руси браћа заувек”, „Истина – адавиера – Ивана Вујасин”, „Сасвим друга прича – Град грађанима”, „За праве ствари подржи Гари”, „Нови Сад главни град Војводине – покрет аутономија – Александар Оџић”. Широка коалиција окупљена око Српске напредне странке (СНС), коју чине Социјалистичка партија Србије (СПС), Социјалдемократска партија Србије (СДП), Партија уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије (ПУПС), Здрава Србија (ЗС), Српска радикална странка (СРС), Покрет социјалиста (ПС), Заветници прва је предала листу кандидата за одборнике у Скупштини Града „Александар Вучић - Нови Сад сутра”. Највећи број њих је из редова СНС-а 58, потом из СПС-а седам, СРС-а четири, ПУПС-а три и по два из СДП-а, ПС-а и Заветника. Носилац листе је проф. др Весна Туркулов, лекар специјалиста инфектолог, субспецијалиста геронтолог и бивша начелница Инфективне клинике у Новом Саду. У мају 2023. године постала је државна секретарка у Министарству здравља. На другом месту је садашњи градоначелник Милан Ђурић који је на тој функцији од 2022. године. За члана Градског већа за управу и прописе изабран је 2012. године све до 2020. године, када је изабран за заменика градоначелника Града Новог Сада. Треће место припало је коалиционом партнеру СПС-у и магистарки књижевности Душанки Ђокић, а четврто доценту др Драгану Стајићу (СНС) специјалисти гинекологије и акушерства, субспецијалисти фертилитета и стерилитета. На петом месту је шеф делегације Србије у Савету Европе Биљана Пантић Пиља (СНС). На седмом месту је Цвија Васић секретарка ГО СНС и дугогодишња одборница у Новом Саду, потом следи некадашњи шеф кабинета донедавног министра одбране Милоша Вучевића,  Жарко Мићин, а одмах иза њега је чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић. Председница Скупштине Града Јелена Маринковић Радомировић је на 11. месту, а заменик градоначелника Игор Црнобарац на 14. Од коалиционих партнера Ђурађ Јакшић (СРС) је на 10 месту.

У Новом Саду до јуче поподне проглашено је седам листа кандидата за одборнике Скупштине града Новог Сада
Фото: Дневник

Листу за Нови Сад предао је и Савез војвођанских Мађара (СВМ) - др Балинт Пастор који излази на изборе самостално са 30 кандидата. Носилац листе је Ђула Киш, дипломирани инжењер агрономије, који ради као професор у Пољопривредној средњој школи у Футогу и потпредседник је МО СВМ-а у Будисави. На другом месту је организаторка културних дешавања Мелинда Ладишић, а иза ње Арон Мадарас дипломирани социолог. 


Рок истекао у поноћ, отклањају се недостаци

Рок до ког су се могле поднети листа истакао је јуче, 12. маја у поноћ. Када је реч о Новом Саду одбијене су листе „проф. др Зоран Милошевић – Заједница Срба” странке Заједница Срба и Групе грађана „Буди херој – Миша Ронин Бачулов ”. На проглашење листе чекала је Група грађана „Крени-Промени Нови Сад”, коалиција „Волим Нови Сад ”(Двери, Ивана Стојановић, Народна странка, Покрет „Живим за Србију”) и Словачка демократска лига. 
Градска изборна комисија наложила је коалицији „Удружени за слободан Нови Сад” (НАДА, Нови ДСС, ПОКС, ССП, НПС, ДС, Центар Срце,  ПСГ,  Зелено-леви фронт, Еколошки устанак – Ћута, ПЗП, „Браво, ЛСВ) да отклони недостатке у изборној листи.


Носилац листе „Алексанадар Вучић –Нови Сад сутра” је проф. др Весна Туркулов. На другом месту је садашњи градоначелник Милан Ђурић. Треће место припада Душанки Ђокић(СПС), а четврто доценту др Драгану Стајићу (СНС). На петом месту је шеф делегације Србије у Савету Европе Биљана Пантић Пиља (СНС)
Фото: Дневник

Странка „Истина” такође ће самостално ће наступити на изборима и имаће положај изборне листе националне мањине. Носилац је председница странке Ивана Вујасин. Руска странка кандидовала је 22 одборника, а носилац је председница Студентског парламента Филозофског факултета Ивана Мацак. Група грађана „Сасвим друга прича - Град грађанима” кандидовала је 25 одборника, а носилац је електроинсталатер Светозар Дунђерски. 

 


Најбројнија трка у Сремској Митровици
 

Бивши је министар пољопривреде у Влади Србије од 2016. до 2022. године и градоначелник Сремске Митровице од  2008. до 2016. године Бранислав Недимовић предводи лису „Александар Вучић - Сремска Митровица сутра”, док се садашња градоначелница Светлана Миловановић није нашла на листи. Након Недимовића на листи је  некадашња председница Скупштине Града и садашња директорка ЈП „Срем-гас”Даница Недић, док је на трећем месту је још један некадашњи градоначелник Владимир Санадер (2016. до 2020. године). Изборну листу „Град за све нас - Владимир Петковић” предводи некадашњи градоначелник Сремске Митровице Владимир Петковић (2016. године) чији мандат је трајао само два месеца. 

Фото: Дневник

Бивши министар пољопривреде у Влади Србије од 2016. до 2022. године и градоначелник Сремске Митровице од 2008. до 2016. године Бранислав Недимовић предводи листу „Александар Вучић –Сремска Митровица сутра”

Опозициону листу „Сремска Митровица против насиља” (ССП, НПС, ДС, УСС „Слога”) предводи адвокат Драган Радуловић (ДС). Изборна листа групе грађана „Европска Митровица” има најмање кандидата од свих листу у војвођанским градовима, само десет, а први је дипл. инж. пољопривреде Лале Андоновић. Под редним бројем пет биће изборна листа Сава Манојловића „др Саво Манојловић – И ја сам Сремска Митровица – Крени – промени - млада Митровица” и предводи је дипл. инж. пољопривреде Жарко Бабић. Први на листи „Нада за Митровицу”, коју чине Нови ДСС, Двери и ПОКС има 31 кандидата а први је дипл. економиста Миливоје Тодоровић.


 

Листу, од 23 кандидата предала је и Група грађана „Гари – грађанска акција за развој и иновације” и први на листи је студент социологије Милош Јововић. Листу „Нови Сад главни град Војводине” предводи председник покрета грађанске Војводине „Аутономија” Александар Оџић.

У Суботици су до сад проглашене три листе „Александар Вучић - Суботица сутра” и „СВМ - др Балинт Пастор”. Коалиција око напредњака кандидовала је 67 одборника и носилац листе је градоначелник Стеван Бакић (СНС), други је Небојша Црногорац (СПС) заменик председника Скупштине. Први на листи СВМ је др Балинт Пастор председник Скупштине Града Суботица и председник СВМ, а иза њега је Даниел Ђивановић председника ГО СВМ у Суботици, а на трећем месту шеф одборничке групе те странке у локалном парламенту Јанош Нагел. Први на листи „ За праведну Суботицу! – Демократски савез Хрвата у Војводини – Странка правде и помирења – Томислав Жигманов” је мастер економиста Марин Пиуковић.


У Вршцу, Панчеву и Сомбору по две листе

У Вршцу је проглашена листа „Александар Вучић - Вршац сутра” са 45 кандиданат, а прва је садашња градоначелница Драгана Митровић (СНС), на другом месту је њен заменик Дејан Сантрач, потом Јелена Ђокић која руководи Специјалном болницом за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић” у Вршцу, док изборну листу коалиције „Вршац заслужује боље” (ДС, НПС, Нови ДСС, ЛСВ и ПОКС)  чини 45 кандидата, а прва је др филолошких наука Драгана Ракић из ДС-а.

У Панчеву коалициону листу напредњака предводи градоначеник Алексадар Стевановић (СНС), потом следе мастер политичких наука Горан Милошевић и атлетичарка и вицешампионка Србије у спринту Милана Тирнанић. На листи СВМ-а први је Карољ Ранц.

Фото: Дневник

Листу напредњака у Сомбору предводи градоначелник Антонио Ратковић (СНС), на другом месту је Директор ЈКП ,,Енергана “ Ђурађ Милановић (СПС). На листи СВМ у Сомбору на првом месту се нашла лекарка Ђерђи Горетић Вамошер, потом члан градског већа Силард Јанковић.


 
Садашњи градоначелник Кикинде Никола Лукач носилац је листе „Александар Вучић–Кикинда сутра”, иза њега је мастер спорта и бивша атлетичарка Гордана Трнић Иличић
Фото: Дневник

Садашњи градоначелник Кикинде Никола Лукач носилац је листе „Александар Вучић - Кикинда сутра” иза њега је мастер спорта и бивша атлетичарка Гордана Трнић Иличић. На листи од 15 одборничких кандидата СВМ први је председник Савета МЗ Сајан Золтан Тот, а на другом председница КУД – а „Еђшег” Рамона Тот. Коалицију „Изабери промену – Уједињена опозиција Кикинде” предводи професор географије Мирослав Грујић из ЛСВ-а.

 


Зрењанин: Сантовац, Сандић, Чапо...

lЗрењанину коалицију напредњака предводи градоначелник Симо Салапула (СНС), следи га заменик градоначелника Саша Сантовац (СНС), а на четвртом месту је некадашњи градоначелник и садашњи председник Скупштине града Чедомир Јањић (СНС). На листи СВМ нашло се 23 кандидата за одборнике које предводи  председник ГО СВМ-а у Зрењанину Јожеф Стојко. Листа „Ми снага народа, проф. др Бранимир Несторовић” кандидовала је 30 одборника, а прва на листи је књижевница Јулијана Марић. На изборима ће учествовати и коалициона листа опозиције „И вода и слобода - уједињена опозиција Зрењанина” (ССП, Нова ДСС, ПСГ, ПОКС, „Пуф”, ПЗП, Удружени синдикати Србије „Слога” и „Буди херој”). Први на листи је потпредседник Новог ДСС-а и народни посланик Зорано Сандић, а друга је инжињерка менаџмента Соња Перат. Носилац листе „Зрењанин против насиља – бирамо Зрењанин” (ДС, Зелено-леви фронт, ЛСВ, НПС, Ново лице Србије, Срце) је председника ГО ЛСВ Дејан Чапо.


 

Силвиа Ковач

 
EUR/RSD 117.1015
Најновије вести