Мијатовић: Нерма земље у којој нема бар назнака цензуре

БЕЧ: Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић изјавила је данас да има редовне контакте с властима у Србији на тему слободе медија, упркос томе што немају увек исте ставове.

Мијатовић је у разговору са новинарима из Србије рекла да не спори да политичари имају право на свој поглед на ствари, али и да исто тако она неће одступити од примедби по питању кршења слободе медија, чега има у одређеним случајевима.Мијатовић је, говорећи о цензури, рекла да нема земље у којој не постоји бар назнака цензуре.

"Нема дана да немамо бар неки случај који представља макар назнаку цензуре, и то је слика у свим земљама које су покривене нашим мониторингом. И то је ситуација која зависи од многих чинилаца, који карактеришу одређену земљу и друство, али и од самих новинара", рекла је Мијатовић.Упитана зашто њен департман није реговао на укидање појединих емисија у Србији, попут Утиска недеље, Мијатовић је навела да је то ствар уређивачке политике појединог медија, те да се њена организација тиме не бави.

"Измене програмских шема и скидање емисија нису у насем мандату, али ми пратимо тренд и немогуће је да реагујемо на свако скидање емисије и тиме оцењујемо да ли је дошло до кршења сободе медија", приметила је.Она је при томе позитивно оценила реакцију српског цивилног друштва и јавности у Србији који су дали своје мишљење у вези с тим."То пратимо, али се не мешамо у такву врсту случајева. Ми не улазимо у садржај медија, програмске шеме", нагласила је Мијатовић.

Она је додала и да њена канцеларија не рангира медије према томе да ли су у неком периоду бољи или гори у погледу слободе изражавања, али да зато прати извештаје других, који такве прегледе праве.На питање новинара о томе да је Танјуг недавно емитовао прошлогодишњи извештај Репортера без граница као најновији, она је рекла да је извештај "очигледно објављен грешком", да се "Тањуг извинио", те закључила да су грешке увек могуће, али је битно да не изазову непријатне последице.

Кад је реч о кључним темама којима ће се њен сектор у ОЕБС-у бавити у овој години, она је истакла да је то и даље и пре свега ситуација с медијима и новинарима у Украјини, додајући да је нову димензију питању угрожености слободе медија, али пре свега новинара и њихових породица, дао случај "Шарли".Украјина је, како је рекла, тема која итекако има огроман утицај на слободу медија и изражавања не само у земљама бивсег Совјетског савеза него и шире, ради се о претњама новинарима и породицама и то је нешто чега нисмо остали поштеђени ни на Балкану.

На питање да ли је изглађен неспоразум с премијером Вучићем и да ли се она извинила, како је, према речима новинара, премијер тражио, Мијатовић је рекла да се ту није радило о извињењу, већ да је то питање комуникације у демокраском друштву. Премијер има право да каже шта мисли, навела је, а питање питање комуникације с медијима и цивилним друштвом у Србији за њу никад није било проблем.

Кад је реч о контактима, додала је, срела се с министром Тасовцем, причали су о приротетима председавања Србије, а у вези са слободом медија, а разговарала је и са министром Дачичем и мисли "да ту нема никаквих питања која треба решавати"."С Вучићем сам имала телефоном конструктивни разговор, а то што имамо различита мишљења о неким стварима не треба да буде проблем у будућим односима", истакла је.

Српским властима, али и властима у свих 57 земаља које покрива ОЕБС Мијатовић је поруцила да никад неће променити курс у томе да ће бранити слободу медија и новинара, чак и по цену отворених и непријатних разговора с политичарима.

Притисак на новинаре је недопустив, закључила је, а а заоштрени разговори између власти и новинара нису страни ни једном демокрастком друштву.

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести