Милићевић: Очување и развој разноликости један од приоритета

СУБОТИЦА/ НОВИ САД: Свечаношћу у Градској кући у Суботици и предајом хлеба од новог брашна од стране бандаша и бандашице председници Буњевачког националног савета, Сузани Кујунџић Остојић, облежен је „Дан дужијанце 2017“, национални празник буњевачке националне мањине.
milicevic duzijanca3, pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић присуствовао је вечерас, у Великој већници Градске куће у Суботици, свечаној академији поводом обележавања буњевачког националног празника. Честитајући у име Покрајинске владе Буњевцима национални празник, потпредседник Милићевић је истакао да славећи Дан Дужијанце, они славе најузвишеније људске вредности - марљивост, истрајност и поштен рад, и показују да су те вредности уграђене у темељ постојања и идентитета Буњеваца, саопштено је из Прес бироа Аутономне покрајине Војводине.

„Истовремено, показујете и како се чува сопствена традиција. Та традиција широком спектру војвођанске разноликости даје посебну, изузетно раскошну нијансу“, казао је потпредседник Милићевић додајући да је очување и развој те разноликости као целине, али и сваког њеног сегмента, укључујући и буњевачки, један од трајних приоритета Покрајинске владе.

Фото: Покрајинска влада

Милићевић је још додао да славећи Дан Дужијанце, Буњевци можда пре свега другог славе сопствено постојање и истрајност у више од три века дугој, тешкој, али успешној борби за опстанак и самоодржање, наводи се у саопштењу.

Он је додао да у бурним временима иза нас никоме није било и није могло да буде лако, те да је, када је реч о очувању сопственог идентитета и истрајавању у времену, најтеже било онима који су бројчано најмањи.

Фото: Покрајинска влада

„За то нема бољег и узвишенијег примера од вас Буњеваца. Јер, управо сте ви били излагани најбруталнијим покушајима затирања и управо сте ви успели да им се одупрете“, нагласио је Милићевић додајући да Буњевци заслужују дивљење за истрајност, одлучност и самопоштовање које су у тој борби показали и које и даље показују.

Фото: Покрајинска влада

Он је подсетио и да ће 2018. године бити обележен изузетно важан јубилеј - 100 година од присаједињења војвођанских области Краљевини Србији.

„Учинићемо то заједно, баш онако како су Срби и Буњевци, у бурном новембру 1918, стајали раме уз раме и заједно донели историјски изузетно важне и далекосежне одлуке на које смо и данас поносни“, казао је Милићевић.

Фото: Покрајинска влада

Један од најзначајнијих националних празника Буњеваца у Србији обележен је богатим културно-уметничким и верским програмом у организацији Националног савета буњевачке националне мањине, наводи се у саопштењу.

Фото: Покрајинска влада

Програм је почео свечаним дефилеом од Буњевачке матице до централног трга испред Градске куће где је одржано Велико буњевачко коло, а потом је положен венац испред бисте Блашка Рајића.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести