Мировић: Извињавам се због прејаких речи

Потпредседник Српске напредне странке Игор Мировић извинио се свима због прејаких речи – и онима које су оне повредиле, а посебно лидеру ДС-а Бојану Пајтићу јер је, како је рекао,

тим изјавама за тренутак почео да личи на њега иако му то није намера.

– Иако сам дуже изложен тешким увредама од Пајтића и ДС-а, укључујући и последњу коју су ми упутилиу званичном саопштењу, употребио сам у одговору прејаке речи које никада раније у свом политичком деловању нисам употребио – рекао је Мировић у изјави медијима.Он је подвукао да је свестан тога да му је дужност да стоички подноси увреде и да на њих само одговара износећи вредносне судове.

– Због тога се искрено извињавам свима које су моје речи повредиле, а посебно Бојану Пајтићу јер сам изјавама, за тренутак, почео да личим на њега иако ми то није намера – поручио је Мировић.Он је навео да, не само што је члан политичке организације која жели и ствара друштво елементарног достојанства и пристојности већ је и сам од најраније младости тежио таквим вредностима.

– Надам се да ће Демократска странка и Бојан Пајтић смоћи снаге да престану с увредама на мој рачун, као што сам и сам смогао снаге да се извиним због прејаких изјава. Истовремено, наставићу да предводим политичку борбу за промене у Војводини с још већим ангажовањем – рекао је Мировић.ДС је  у саопштењу оптужио Мировића да је потпредседнику Скупштине АП Војводине и функционеру ДС-а Миливоју Вребалову нудио да напусти посланички клуб ДС-а у замену за новац и различите повластице, на шта је потпредседник СНС-а реаговао и, између осталог, рекао да Вребалову никада ништа није нудио осим што је „упозоравао на то да милионске проневере и афере у организацији Бојана Пајтића морају престати”. ДС је претходно оценио да Мировићеве изјаве надилазе свако вербално насиље до сада виђено у политичкој комуникацији.

Вребалов, који је и бивши градоначелник Новог Бечеја, приведен је синоћ, а у истој акцији ухапшене су још три особе због сумње да су извршиле низ малверзација приликом адаптације објекта за децу ометену у развоју, а који никада није завршен. Разним кривичним делима општину Бечеј осумњичени су оштетили за, по тадашњем курсу, више од милион евра, речено је МУП-у, а Вребалов је, како су  рекли у Покрајинском одбору ДС-а, пуштен из притвора.

Српска напредна странка оцењује у  саопштењу да, „нажалост, није први пут да се у Србији наједанпут пробуде разни лажни аналитичари, и разни душебрижници, који се сете да изађу у јавност и да бране нечија права само онда када то одговара појединцима и групама чије интересе заступају”, али напомиње да јој није проблем да каже „извините”. „Ти назовианалитичари, а у ствари доказани политичари и ангажовани друштвено-политички радници, показали су целокупној јавности и свим грађанима Србије, по ко зна који пут, своје лицемерство”, сматра СНС.

„Питамо те исте друштвено-политичке раднике, када неко у дому Народне скупштине, у недостатку аргумената, свом политичком противнику каже ’стоко једна’, ’олошу’, ’ђубре’, да ли је то језик будућности и демократских начела”, наводи се у саопштењу СНС-а.   

  А. С.

ЛСВ позива на смиривање страсти

Лига социјалдемократа Војводине позвала је на смиривање страсти на српској политичкој сцени. У саопштењу, које је потписао председник Политичког савета те странке Душан Јаковљев, наводи се да, без обзира на све политичке разлике и збивања, вређању не сме бити места у политичкој комуникацији. „Осим што не води никуда у приближавању ставова, вређање међу представницима различитих странака може само погоршати опште стање у друштву јер то даје модел понашања који ће онда преузети и грађани, њихови чланови и симпатизери”, каже се у саопштењу. ЛСВ сматра јучерашњу изјаву Игора Мировића на рачун Бојана Пајтића крајње непримереном, и додаје да, како стоји у саопштењу, то није први пут да се политичким противницима у јавности упућују увреде. „Истина је и да такве поруке на политичкој сцени не упућују само представници Српске напредне странке”, стоји у саопштењу ЛСВ-а.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести