Митинзи СНС и ДС неће бити истог дана

– Митинзи напредњака и демократа неће бити одржани истог дана јер СНС не жели никаве поделе у Србији – поручио је премијер Србије Александар Вучић, потврдивши поново да се напредњаци

ипак неће окупити 25. априла у Новом Саду.

– Напредњаци никога неће  спречавати у одржавању митинга, а од свог нису одустали. Када они одрже свој велики митинг, онда ћемо ми наш мали, с једно десет пута више људи, рекао је Вучић новинарима, упитан када ће напредњаци донети одлуку о датуму одржавања митинга.

– Волео бих да их буде што више, потрошиће више пара у центру града – констатовао је Вучић, који поручује присталицама демократа који ће митинговати у Београду, истог дана када су то желелели и напредњаци у Новом Саду, да ће их сачекати у Влади и да је чак спреман да им се и обрати.

Председник Демократске странке Бојан Пајтић поручио је да они остају при одлуци да 25. априла одрже велики митинг у престоници, без обзира на то да ли ће Српска напредна странка одустати од најављеног скупа истог дана у Новом Саду.

Премијер је још у недељу саопштио да Српска напредна странка не одустаје од најављеног митинга у Новом Саду, али да се он неће одржати истог дана када и скуп Демократске странке Бојана Пајтића. Митниг којим треба да буде обележена годишњица рада Владе, како је навео Вучић, биће одржан у Новом Саду, али не 25. априла како је најављено и за када је и Пајтићева странка најавила „контрамитинг” у Београду.

С друге стране, Пајтић поручује: „Апсолутно дижемо свој глас против ове власти и апсолутно ћемо одржати митинг”.

– Ми ћемо одржати најављени скуп неког другог дана, а представницима бившег режима на републичком нивоу нећемо ускратити право на неодговорност коју већ свакодневно показују. Лично, као лидер највеће странке у Србији, немам намеру да делим државу и народ. То ми не пада на памет – нагласио је Вучић.

Како је упозорио, „у случају да се одржавају два митинга у исто време, питање је да ли би се могао обезбедити мир”.

– А мени су, као лидеру највеће странке и премијеру, мир и стабилност најважнији. Иначе, поставља се питање одакле новац Пајтићевој странци за организацију митинга, ако је свима познато да им је партијски рачун већ месецима у блокади – рекао је премијер Србије.

Вучић је још додао да СНС, одлуком да помери датум митинга којим ће обележити годину дана рада Владе, не показује слабост већ снагу.

– Као нормални људи, не желимо ни на који начин да угрозимо стабилност у држави. Такође, не желимо да верујемо да је лидеру војвођанског режима Бојану Пајтићу изазивање нестабилности управо и циљ – закључио је Вучић.

Док опозициони ДС жели да митингом критикује рад Владе, премијер Вучић јуче је казао да постоје озбиљни знаци почетка економског опоравка Србије, али је оценио „да неко не жели економску и политичку стабилност земље”.

Он је навео да је у марту забележено повећање наплате ПДВ-а од 42,9 милијарде динара у односу на март прошле године, као и наплата акциза већа милијарду динара.

По његовим речима, забележен је и пораст непореских прихода од четири милијарде, а по први пут и раст кредитне активности од седам одсто.

– То су озбиљни знаци почетка економског опоравка. Потребно нам је још шест месеци да стабилизујемо фискални дефицит и да кажемо да је Србија на изванредном путу и да можемо да говоримо и о повећању плата и пензија – рекао је Вучић.

Он је, међутим, казао да је очигледно да некоме такве озбиљне реформе, као и економска и политичка стабилност, не одговарају и да многи желе да то сруше, те истакао да је његова обавеза као премијера да се тренутном ситуацијом не игра.

Вучић је поручио да ће будуће генерације моћи да кажу да је ово време било прекретница за Србију у економском смислу.

С. Станковић

В. Ђуричић

 

Данас Председништво напредњака

Премијер и лидер СНС-а најавио је да ће у уторак бити одржана седница Председништва, а до краја недеље и седница Главног одбора те странке.

Након прошле седнице, одржане пре две недеље, Вучић је изјавио да, „пошто неки говоре да никада нисмо имали довољно доказа, ми имамо доказа о томе да се различити тајкунски лобији боре и за промену власти у Србији и да врате стари систем не би ли наставили пљачку Србије. Ми ћемо им се у складу са законом супротставити”.

Тада је премијер саопштио да за реконструкцију Владе постоје четири сценарија и да ће се наставити разговори у оквиру странке. Једна опција је „да дође до промене коалиционих снага, друга да дође до значајних промена у СНС-у, трећа подразумева промену на челу Владе, а четврта – да не буде никаквих промена до децембра, да се сачекају покрајински и локални избори”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести