На Колегијуму Народне скупштине власт и опозиција сутра о ПРЕПОРУКАМА ОДИХР-А

БЕОГРАД: У Народној скупштини сутра ће бити одржан Колегијум, на који је позвала председница парламента Ана Брнабић, а на којем би посланичке групе власти и опозиције требало да разговарају о примени даљих препорука Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР).
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Пред шефовима посланичких група наћи ће се само једна тачка дневног реда, а то су консултације око даљег рада на примени даљих препорука ОДИХР-а из Коначног извештаја Мисије за посматрање избора за народне посланике Народне скупштине, одржаних 17. децембра 2023. године.

На састанак ће доћи посланици владајуће коалиције, а долазак су најавили и представници коалиције "Србија против насиља" и коалицијен НАДА који се раније нису одазвали консултацијама око избора потпредседника Скупштине Србије и заменика председника радних тела.

Коалиција "Србија против насиља" и коалиција НАДА (Нови ДСС и ПОКС), заједно са иницијативом "ПроГлас” навели су раније да су усагласили јединствену платформу са којом ће опозиција наступити на Колегијуму, а међу кључних захтевима је ревизија бирачког списка, заустављање, како су рекли, "злоупотребе медија" и професионално извештавање РТС-а.

Такође, траже одржавање свих локалних избора у исто време заједно са изборима за Скупштину града Београда, а како наводе, инистираће и на испуњењу свих препорука из коначног извештаја ОДИХР-а. 

"У супротном, не можемо говорити о томе да су избори слободни и поштени и опозиција на њих неће пристати", наводи се у заједничком саопштењу.

Брнабић је раније поздравила одлуку опозиције да дође на Колегијум који је сазвала у Скупштини Србије и истакла да је она увек за дијалог.

Одговарајући на питање новинара да су представници опозиције најавили да ће доћи на колегијум и да ће тражити заједничку комисију која би надзирала бирачке спискове, Брнабић је рекла да искрено и отворено позива опозицију да дође и да разговарају на све теме које се тичу изборних услова, али у једној, како је рекла, нормалној атмосфери.

"У атмосфери у којој можемо да се сложимо да се не слажемо, али чини ми се да овде око, макар одређених препорука, имамо консензус да желимо да их имплементирамо. Не све посланичке групе, да будем сасвим искрена. Постоје посланичке групе у опозицији, које су ми, током консултација око радних тела, рекле да су оне потпуно против имплементације одређених препорука ОДИХР, али ја знам да је посланичка група Српске напредне странке, али и свих коалиционих партнера који су добили посланичка места захваљујући успеху листе "Александар Вучић – Србија не сме да стане", апсолутно за то да се препоруке имплементирају у најкраћем могућем року", рекла је Брнабић.

На састанак су позвани чланови Радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом и ОДИХР-ом у координацији и праћењу примене препорука за унапређење изборног процеса Владе  Србије.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести