Национални савет румунске националне мањине у Србији, најоштрије осуђује политизацију трагичног догађаја у Бору

Национални савет румунске националне мањине у Србији, као једино легитимно и регуларно изабрано тело према Уставу и законима Републике Србије које представља и штити интересе Румунске националне мањине у Србији, румунску културу, језик и везе са матицом, поводом данашње конференције за медије Румунске партије одржане у Београду, заузео је јединствен став и објавио Саопштење које преносимо у целости:
d
Фото: Приватна архива

Национални савет румунске националне мањине у Србији, у потпуности се ограђује и дистанцира од свега изреченог на конференцији за медије Румунске партије, одржаној данас у Београду. Све што је данас речено на конференцији за медије представља искључиво политички став представника Румунске партије и нема апсолутно никакве везе са деловањем Националног савета нити ставом румунске националне мањине у Србији.

Национални савет румунске националне мањине у Србији, најоштрије осуђује политизацију трагичног догађаја у Бору, који Румунска партија користи на најперфиднији начин, покушајем уплитања румунске националне мањине у своје политичке интересе. Легитимни избори за представнике у Националном савету румунске националне мањине у Србији, одржани су 2022. и у њему су поред Румуна из Војводине и Београда, потпуно равноправно заступљени и румуни из Источне Србије, тако да Румунска партија нема апсолутно никакав легитимитет да се изражава у име свих Румуна у Србији.

Национални савет румунске националне мањине у Србији, изражава своју захвалност МУП-у Републике Србије као и локалној самоуправи и грађанима Бора на професионалном и пожртвованом односу према једној од најтежих трагедија која је задесила овај регион и која је дубоко потресла целу нашу земљу. Данас, када су односи државе Србије према националним заједницама на највишем историјском нивоу, Национални савет румунске националне мањине ће и даље радити на очувању постојеће констелације, а у најбољем интересу свих Румуна који живе у Србији.

(Vojvodinauzivo.rs)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести