Највеће повећање плата и пензија до сада

ЛАЗАРЕВАЦ: Повећање плата и пензија биће значајније него до сада, у ствари највеће до сада, најавио је данас премијер Александар Вуцић, и поручио да ће идуће године бити још веће. 
aleksandar vucic1 tanjug video
Фото: Танјуг/Видео

"Из нашег угла велико, из угла народа никад довољно, али највеће до сада", поручио је.

Он је рекао да је у марту просечна плата у Србији била 391 евро, а да пре краја године треба да буде 430 до 440 евра.

Одговарајући на питање новинара о суфициту у буџету и могућностима за повећање плата и пензија у вези с тим, премијер је рекао да ће то бити више него до сада. 

За то постоје бројни разлози, пре свега то што смо штедели, зарадили, што су људи били стрпљиви и трпељиви, а бројке о суфициту то недвосмислено потврђују. 

Ти су подаци бољи него они које је претходни пут саопштио, а тај је новац уштеђен и народ ће, поручио је, од тога полако почети да има користи. 

Наравно, приметио је, добијаће само оно што је зарадио, јер ништа не може да падне с неба.

Суфицит у прва четири месеца 10,7 милијарди динара

ЛАЗАРЕВАЦ: Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је суфицит у прва четири месеца ове године износио 10,7 милијарди динара, уместо, предвиђеног дефицита од 53,5 милијарди који је био договорен са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Вучић је казао да ће то омогућити да се ове године свакако повећају плате и пензије и да ће то бити највеће повећање до сада.

Премијер је рекао да је раније изјавио да је суфицит на крају априла износио 9,8 милијарди динара, али да су у петак , после 18 часова сттигле још неке уплате И да је укупан суфицит 10,7 милијарди динара.

"Тако да имамо боље резултате за 64,2 милијарде или за око 520 милиона евра , од онога што смо прихватили у скупштини а што је поздравио и ММФ који је учествовао у прављењу буџета", рекао је Вучић.

Он је нагласио да смо тако добре резултате имали управо зато што смо вреднио радили и штедели.

Нема трајног умањења пензија за превремени одлазак

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да неће бити трајног умањења пензија за оне који немају бенефицирани радни стаж, а у пензију оду пре 65 године.

Он је приликом обиласка Рударског басена "Колубара" у Медошевцу казао да ће та умањења пензија бити само до 65 године живота, а разлику ће покрити влада.

"То ће нас коштати 220 милиона", рекао је Вучић.

Стефановић: Веће плате за припаднике војске и полиције

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће припадницима војске и полиције, захваљујући мерама Владе, у наредном периоду бити повећане плате. 

Thumbnail

Поводом обележавања 1. маја - Дана рада, министар Стефановић одржао је радни доручак са припадницима Здружених снага војске и полиције у бази Градиње на граници са Бугарском у којој је монтирано шест савремених контејнера, који ће побољшати услове боравка људи у овој бази. 

„Данас смо у овој бази отворили неколико нових контејнера за смештај Здружених снага војске и полиције, који треба да побољшају услове њиховог боравка, али то није крај. Захваљујући средствима које је Влада обезбедила трудићемо се да током године поправимо њихово материјално стање и за одређени проценат подигнемо плате“, рекао је Стефановић и додао да ће се наставити и са инвестирањем у опрему полиције и војске. 

Министар је рекао да су му старешине и припадници војске и полиције, ангажовани у Здруженим снагама у овој бази пренели шта им је конкретно потребно како би се побољшали услови смештаја и олакшале патроле и други послови које обављају, наводи се у саопштењу МУП. 

Дачић: Нема социјалне правде без развијене земље

БЕОГРАД: Поводом 1. маја, Међународног празника рада, председник социјалиста Ивица Дачић положио је венац на спомен обележје Димитрију Туцовићу у Алеји великана на Новом гробљу у Београду и поручио да "нема социјалне правде без развијене земље".

Он је додао да ће у наредном периоду, после фискалне консолидације, програм Владе Србије бити усмерен ка стварању развијене Србије, што подразумева отварање нових радних места, раст БДП-а, хармонизацију са законодавством ЕУ када су у питању радничка права.

Србији је потребно, каже он, да крупним корацима напред ухвати корак са Европом, а да би се то постигло неопходне су сигурне финансије, да се створе услови за раст.

"Нема социјалне правде и виосоких радничких права без развијене земље, пуно прихода у буџету и наравно све зависи од тога какву свест имају људи који воду државу", нагласио је лидер социјалиста.

Thumbnail

Како каже све оно за шта су се радници борили пре три века- осмочасовно радно време, слободно време и данас у ери дивљег капитализма је циљ за који се треба борити. 

"У наредном периоду више радних места, веће плате , развијена Србија може да гарантује социјалну правду и радничка права", нагласио је Дачић.

Подсећа да социјалисти баштине традиције социјалдемократског и комунистичког покрета, те да сваке године обележавају 1. мај сећањем на Димитрија Туцовића који је био социјалиста и против рата, али када је Аустроугарска напала Србију учествовао у рату и дао свој живот. 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести