Напредњаци имају политику за будућност

Српска напредна странка обележила је шест година постојања, а њен лидер и премијер Србије Александар Вучић поручио је да напредњаци имају политику за будућност – за наредних пет, десет и петнаест година.

Премијер и лидер СНС-а Александар Вучић рекао је да разуме грађане који не одобравају мере штедње, али да су тешке мере фискалне консолидације неопходне за оздрављење српске привреде, да би Србија постала пристојна, нормална и успешна земља. Вучић је додао да се страначки рођендан слави најскромније могуће јер није време за славље и параде, али да очекује да ће већ 2016. тај датум моћи да се прослави на другачији начин. Вучић је изјавио да је СНС променио политику и понашање политичара, који су трајали деценијама.

– Живимо у тешким условима, носимо тешко бреме, за које нисмо одговорни, и треба да водимо политику не да се додворавамо било коме, него одговорну и озбиљну, да покажемо посвећеност и доносимо одлуке које не морају да се допадну свима, али доносе бољу будућност и економски просперитет – рекао је Вучић, уз опаску да Србија први пут предузима тешке мере које већ доносе резултате, наводећи пример борбе против криминала и корупције, смањење незапослености, повећање наплате ПДВ-а.

Вучић је на обележавању шест година од оснивања СНС-а рекао да ће Србија у 2016. години забележити највећи привредни раст у Европи.– Разумем људе који протестују, не живе лако, али све што радимо – радимо да сутра имају плату, а за годину-две још већу – рекао је он.Навео је да Србија из целог света добија честитке за мере фискалне консолидације и да се оне не предузимају зато што нас на то неко тера, већ зато што је потребно предузети храбре, тешке и одговорне мере.

Наводећи да у Србији грађани ни под једном влашћу нису живели добро, Вучић је рекао да грађани ни 2016. неће живети као „као бубрег у лоју”, али да ће живети боље. Одговарајући на питање новинара како је могуће да се смањују плате и пензије, а истовремено повећавају суме које из буyета иду партијама, рекао је да њима „иде таман толико новца колико је одредио ДС”, али да ће се то променити кад се промени закон из 2011. који то омогућава. Додао је да тај закон овог пута није био приоритет те да у маси закона који су промењени у последњих шест месеци није било прилике да се промене сви закони ДС-а.

– ДС је планирао да те паре даје себи па се онда догодило да изгубе изборе. То је закон који је донео ДС – поновио је Вучић.Премијер је изјавио да очекује да посета премијера Албаније Едија Раме 10. новембра прође „добро и плодотворно”.– Мислим да сам на најбољи начин заштитио наше националне интересе, јасно стављајући свима до знања да желимо мир и стабилност у региону – рекао је Вучић, и оценио да су одлуком да се Рамина посета одложи интереси Србије заштићени. – Такође смо заштитили интересе тиме што смо рекли да не можете после изазивања инцидента да дођете у Београд и причате и радите шта хоћете.

Он је истакао да свака нестабилност на Западном Балкану највише смета Србији и да би „многи желели да Србију сруше преко изазивања нестабилности”. Коментаришући писање појединих медија да је Рама тражио да се одржи митинг или јавни скуп у Прешеву, рекао да баш није све тако писало и да ће се тек видети шта ће од свега тога бити.

Одговарајући на питања, рекао је да је наводне захтеве за „кључевима Београда” и одржавањем скупа у Прешеву схватио као провокацију, али и да искрено мисли да су они који су организовали инцидент на стадиону тиме показали своју слабост и немоћ.Констатујући да су грађани Србије у суштини и у већини након инцидента на стадиону реаговали добро и одлично разумели све поруке, навео је и да је, нажалост, било појединаца који су реаговали погрешно.

– Разлике између нас и њих – на шта сам поносан – огледају се у томе што смо ми похватали све нападаче и на албанске и горанске посластичарнице, и на џамију, од првог до последњег сви су похапшени, а они се и даље хвале дроновима и заставама – поручио је Вучић.

Д. Миливојевић

Николић: Највише волим СНС

Прослави шест година од оснивања СНС-а присуствовао је њен оснивач, председник државе Томислав Николић, који се ишчланио по избору за шефа државе. Он је рекао да бољих од напредњака нема, да носе велику одговорност и да цела Србија гледа на потезе које они треба да повуку.
– Сви грађани су ми једнаки, све странке нису – највише волим СНС – рекао је Николић.
На питање да ли му недостаје страначки живот, Николић је одговорио:
– То је као када бисте питали да ли вам недостаје хлеб или вода.
Он је, међутим, додао, да је тачно знао када треба да напусти странку, те да сада види да СНС може боље и без њега.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести