НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА Грајф: Циљ РЕЗОЛУЦИЈЕ пласирање лажних вести о нечему ДО ЧЕГА НИЈЕ ДОШЛО Свака поштена особа се мора успротивити амбицији да ПРЕПРАВЉА ИСТОРИЈУ

БЕОГРАД: Израелски историчар Гидеон Грајф, председник Независне комисије за истраживање страдања свих народа у Сребреничкој регији у периоду 1992. до 1995. године, изјавио је вечерас да страшни злочин који се догодио у Сребреници лета 1995. ни на који начин не може бити оквалификовати као геноцид и да усвајање Резолуције о Сребреници у УН неће никоме донети ништа добро.
g
Фото: Youtube Printscreen/RTRS vijesti

Грајф је, у изјави Танјугу, оценио да је иницијатива за усвајање Резолуције о Сребреници у УН вештачки корак који за циљ има пласирање лажних вести у свет и да говори о нечему до чега није дошло.

Морамо бити веома научни када описујемо историју. Не можемо променити чињенице. Морамо бити лојални реалности. Дошло је до злочина, наравно. Циљ те иницијативе је политички покушај да се преправи историја и не би требало да прихватимо то", рекао је Грајф.

Он је цитирао реченицу из конвенције Уједињених нација, која гласи: "Геноцид је низ активности чија је намера да се изврши етничко чишћење".

Ништа од карактеристика наведених у тој реченици из конвенције УН не може бити примењено. Самим тим до геноцида није дошло. Не можете се играти терминима... Морате радити у складу са оним што одговара реалности. Моја комисија је две године радила пре него што дошла до закључка. Злочини почињени у Сребреници 1995. не одговарају дефиницији геноцида. Дошло је до озбиљних злочина, починиоци морају бити кажњени, али ово није био геноцид, категоричан је Грајф.

Он сматра да је тајминг те иницијативе повезан са унутрашњим проблемима Балкана и политичким амбицијама и намерама.

Ово није прави тајминг, није право место и није искрена намера. Ово није нешто реално, ово је вештачки направљено и свака поштена особа се мора успротивити овој амбицији да преправљамо историју. И најважније, то неће довести до помирења, а наша комисија је желела да дође до помирења на Балкану. Зато што је наш предлог, наш позив свим странама да се помире и да седну за исти сто и да пронађу мир, поручио је Грајф.

Он је истакао да је иницијативу за усвајање Резолуције о Сребреници види као покушај да се продуби конфликт.

Да ли нам је потребно још једно крвопролиће, још један рат на Балкану? То нам није потребно. Потребна нам је мир, мир и ништа друго. И ова иницијатива доводи до супротног, води до рата и конфликта. Довешће само до негативних ствари. Учиниће да ствари на Балкану, које су већ на много начина компликоване, буду још компликованије, још осетљивије и деструктивније, оценио је Грајф.

Он је позвао све да одустану од евентуалног усвајања Резолуције о Сребреници у УН.

Та иницијатива која ће бити данас и сутра пред УН је јако лоша за човечанство, али и за Балкан. Ја тражим од председника комисије да дође до укидања ове иницијативе. Она је деструктивна, она је лоша за Републику Српску, за Србију, за Хрватску, за Босну и Херцеговину. Није нам потребна. Она је лоша, лоша и поновићу још једном, лоша за Балкан, за свет и за човечанство, закључио је Грајф.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести