Није усвојен предлог измене закона о изборима на КиМ

ПРИШТИНА: Предлог Покрета Самоопредељење о измени закона о изборима вечерас није усвојен, пошто је 65 посланика парламента у Приштини било за, а 39 против, па предлагач није могао да дође до двотрећинске већине гласова потребних да се преиспитивање измена и допуна Изборног закона врши по убрзаном поступку.
kosovo parlament
Фото: Танјуг/АП

Сада ће бити потребно још једно заседање како би се овај нацрт закона ставио на дневни ред, пренело је Косово онлајн.

"Предлог не пролази, сада је предвиђено да овај нацрт закона крене путем редовне ревизије у Скупштини Косова“, рекао је председник Скупштине Гљаук Коњуфца након пребројавања гласова присутних посланика.

Српска листа бојкотује седницу за гласање о нацрту закона о изменама и допунама закона о општим изборима на Косову и Метохији.

Предлог измене изборног закона, који је покренуло Самоопредељење, осим што омогућава гласачима из дијаспоре да гласају у дипломатским представништвима тзв. Косова у земљама у којима живе, такође омогућава премијеру Аљбину Куртију да буде носилац листе Покрета Самоопредељење уколико дође до нових избора.

Предлогом измене закона преформулисна је тачка Основног закона, која је била правна „санкција“ тј, која је онемогућила учешће Куртију на ванредним изборима 14. фебруара, пише приштински Репортери.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести