Опозиција: Заједнички правни тим за контролу материјала

Опозиционе ДС, покрет "Доста је било", коалиције Двери-ДС С и СДС-ЛДП-ЛСВ формираће заједнички правни тим, који ће анализирати целокупан бирачки материјал,

саопштено је данас после заједничког састанка представника тих странака.

Председница ДС С Санда Рашковић Ивић рекла је на конференцији за новинаре да ће тај правни тим на основу тих анализа сарађивати на измени изборних закона, како би спречили да се "овакав изборни хаос икада више понови".

Странке су, према њеним речима, констатовале да су опозиционе листе избориле место у парламенту, чиме су потврђени резултати које су саме износиле, а демантовани резултати које је изнео лидер СНС Александар Вучић.

"На састанку је оцењено да је изборни процес обиловао бројним нерегуларностима које су утицале на слободно опредељивање грађана. Грађани су пријављивали фантомске бираче, на гласање су позивани умрли... На више места откривена је директна куповина гласова и кружни листићи", рекла је Рашковић Ивић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да је опозиција јутрос предала РИК-у захтев да уђу у посед бирачког материјала.

"Желимо да ова тематика једном за свагда буде заустављена. Обавезујемо да заједнички правни тим на основу анализа састави квалитетан предлог промена изборног законодавства", рекао је Обрадовић, додајући да им је из РИК-а речено да ће им то омогућити, па чак и фотографисање, што се први пут дешава.

Обрадовић је похвалио РИК, која им је изашла максимално у сусрет, што је допринело стишавању тензија насталих око изборних резултата опозиције.

Он је подвукао да је свим тим партијама најбитније да се поштује изоборна воља грађана, ма каква она била.

Обрадовић каже да не зна колики је степен нерегуларности, јер не жели да даје паушалне оцене, али да су констатовали неколико случајева куповине гласова и фотографисања изборних листића.

Састанку су, поред Рашковић Ивић и Обрадовића, присуствовали председник ДС Бојан Пајтић, председник СДС Борис Тадић, лидер ЛДП Чедомир Јовановић и лидер "Доста је било" Саша Радуловић.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести