Пајтић: Чанак је подржавао и претходне владе

Председник покрајинске владе и лидер Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је за "Политику" да му је "интересантна теза" лидера Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненада Чанка да је

 садашња влада прва влада "која показује да је Војводина део Србије"."Чанак лично и његова странка су у Скупштини Србије гласали за неке претходне владе. Давао им је подршку и био део владајуће коалиције, мислим у већини влада од 2000. до 2012, тако да ми је у том светлу интересантна та теза", казао је Пајтић.
Према његовим речима, легитимно је и природно да се председник Владе Србије састаје са председницима парламентарних странака, али би било добро и када би то био случај са представницима свих парламентарних странака.

"Више пута смо јавно као покрајинска влада тражили заједнички састанак са републичким премијером. Сваки пут смо послали и формалан захтев. Одговоре нисмо добили", казао је Пајтић.Према његовим речима, није легитимно и није добро то што председник републичке владе месецима игнорише захтеве покрајинске владе да се одржи заједничка седница у вези са насталим проблемима.

"Реч је како о гашењу Електровојводине, са чим ми нисмо сагласни, тако и о томе да смо ми потпуно несагласни са тим да се државно пољопривредно земљиште уступа странцима. То је нешто што не ради ниједна одговорна држава", рекао је Пајтић.Подсећајући на закључке Скупштине Војводине од 26. маја са противљењем гашењу Електровојводине, Пајтић је рекао да "ова прича господина (премијера Србије Александра) Вучића да ће због гашења Електровојводине диспечерски центар бити пресељен у Нови Сад, нема везе са тим нашим захтевима, то је само замазивање очију".

"Ми смо против гашења Електровојводине зато што се ради о успешној компанији, чије би гашење и припајање неуспешнима у суштини довело до тога да оно што су људи озбиљно и одговорно радили пропадне", рекао је Пајтић."Тражили смо да Електровојводина задржи статус привредног друштва ради обезбеђивања квалитетније и сигурније испоруке електричне енергије, али и ради очувања имовине управо у интересу грађана који су ту Електровојводину и градили", казао је Пајтић.

Према његовим речима, "диспечерски центар никако не може представљати замену за тако нешто, то је чисто техничка служба, и ако је господин Вучић само то обећао, онда је то једно велико ништа".За најаву јачања присуства снага безбедности у борби против криминалитета у Новом Саду, Пајтић је рекао да "дефинитивно постоји огроман проблем безбедности, не само у Војводини, него у целој Србији".

"Погоршање безбедносне ситуације, повећање насиља у породици, али још већи је проблем то што сама власт врло често иницира насиље - на пример, насиље над политичким противницима", казао је он."Прво власт мора да се одрекне насиља као манира у односу према политичким противницима, да бисмо поверовали да су заиста велики противници насиља уопште", додао је Пајтић.

Председник покрајинске владе и лидер ДС је у интервјуу за "Политику", такође, рекао да у републичкој влади "има министара са којима се сарадња показала као конструктивна и где постоји стална комуникација" и да је то добро."Јер, без обзира на дневно политичке разлике, сарадња је наша политичка, законска и уставна, али и људска обавеза. То је наша заједничка одговорност", закључио је Пајтић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести