ПАНАОТОВИЋ: Предизборни рецепт из Будве одличан, применити га и на државни ниво

Широка коалиција окупљена око НСД-а и ДНП-а за предстојеће мајске изборе у Будви добра је и позитивна вест јер смо се минулих година у Будви нагледали представе са чувеним насловом – „Један Србин две партије“.
panaotovic izlozba
Фото: kcns.org.rs

Наравно, коалиција За будућност Будве неће и не треба да буде национално једнородна, веома је позитивно и добродошло што ће у њој бити представници различитих народа који живе у Црној Гори. Расцепканост, посвађаност и несагласје блока о коме је реч штети како самим странкама појединачно, тако и бирачима који се опредељују за овај део политичког спектра црногорске политичке сцене.

Када је о грађанима реч, многе од партија које су се договориле о заједничком наступу у Будви, завршиле би испод цензуса а тиме би судбина тих гласова била веома неизвесна. Мање партије имају велики ризик ако наступају самостално јер лако могу да остану испод цензуса. Што се тиче НСД-а и ДНП-а и за њихову политичку пробитачност и утицај ефектније је да буду на челу савеза који ће након неких будућих парламентарних избора имати, рецимо 21% уместо 16%.

Наравно, треба наставити са укрупњавањем овог блока који има демократску легитимацију с једне стране, а са друге, њихов заједнички именитељ је поправљање и побољшање односа са Србијом као првим комшијом. Наиме, рецепт из Будве било би корисно, добро и политички исплативо применити и на републички ниво и ако је могуће проширити коалицију партијом др Лепосавића и још неких фактора са црногорске политичке сцене. Уколико би дошло до даљег укрупњавања, коалиција о којој говоримо била би такмац за позицију број један на неким будућим парламентарним изборима.

Само ће нијансе и мали проценти у том случају одлучивати о првом месту, у троуглу ПЕС, ДПС и За будућност Црне Горе. Шта ће будућност донети, не можемо знати, али саборност идеолошки сродних партија пред изборе у Будви, охрабрујућа је и добра вест!

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести