Пастор и Репчекова о сарадњи Воjводине и словачких региjа

Председник Скупштине Воjводине Иштван Пастор разговарао jе данас са амбасадорком Словачке Дагмар Репчековом о могућностима продубљивања и jачања сарадње

између Воjводине и словачких региjа, а на основу већ потписаних споразума и посебно у оквиру Стратегиjе EУ за Дунавски регион.Репчекова и Пастор сложили су се да Воjводину и Словачку, осим институционалних споразума, чврсто вежу културно наслеђе и броjна словачка национална заjедница у Воjводини, те да постоjеће везе треба проширити и на различите привредне области.

"У Скупштини Воjводине постоjи jединствен став по питању jачања регионалне сарадње и jачања постоjећих веза са дугогодишњим партнерима, без обзира на различите ставове посланичких група по неким другим питањима", рекао jе Пастор, додаjући да jе то jедан од приоритета у раду покраjинске администрациjе, коjи, како jе нагласио, "у себи носи велики потенциjал".

Пастор jе истакао да у оквиру већ потписаних споразума са Братиславом и Tрнавском облашћу, постоjи сарадња коjа се већином заснива на односима словачке националне заjеднице и Републике Словачке, те да jу jе неопходно проширити на области културе, привреде, пољопривреде и туризма.
Репчекова jе рекла да Словачка подржава Нови Сад у кандидатури за европску престоницу културе.

"Словачке Kошице су биле престоница културе 2013. године, а Нови Сад и Kошице имаjу много сличности", рекла jе Репчекова и додала да су Kошице имале конкретан бенефит и након 2013. године у погледу развоjа туризма.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести