Пастор: Није стављена тачка на Јужни ток

Председник Скупштине АП Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор уверен је у то да није стављена тачка на пројекат изградње гасовода Јужни ток.

– Не мислим да располажем свим информацијама јер се низ детаља још увек не зна. Наиме, Јужни ток је глобална светска игра у којој Србија не учествује својом вољом, баш као што својом вољом не учествују ни Мађарска, Бугарска, Аустрија... Али уверен сам у то да прича о том гасоводу није окончана. Само је сад неко скупио карте и почео да их меша, при чему позадина није само енергетска него се ту ради и о низу других глобалних питања – изјавио је Пастор за „Дневник”.

Он је подсетио на то да је пре шест година, приликом потписивања коалиционог договора с Демократском странком, СВМ оставио простор да не гласа за ратификацију споразума с Руском Федерацијом о сарадњи у области гасне и нафтне привреде на темељу којег је приватизован НИС.

– И ми у парламенту за тај споразум нисмо ни гласали јер смо имали низ задршки. Генерално, мислили смо да је НИС боље приватизовати у видљивој трци, када се стварају услови да се потенцијални учесници у приватизацији отворено надмећу. Али није тако испало. Очито се ту није радило само о НИС-у, него и о Јужном току, али и о политичкој компоненти која је везана за Косово...

Председник покрајинског парламента, међутим, не спори да би изостанак инвестиције каква је Јужни ток представљао велики губитак за српску привреду.

– Таква инвестиција се опредмећује не само кроз пуко варење цеви него се на њу наслања мноштво других привредних активности. Не треба сметнути с ума ни да је Јужни ток магистрални гасовод, а када тако важан објекат пролази кроз вашу земљу, онда је то значајно и са стратешког аспекта. На крају, али не и најмање важно – напротив – не граде тај гасовод Марсовци, него људи који овде живе, добијају плату, троше је... Нажалост, чињеница је да ми нисмо играчи који ће определити будућност пројекта Јужни ток, али, понављам, сигуран сам у то да ни изблиза на њега није стављена тачка – закључује Пастор, с којим опширан интервју објављујемо у сутрашњем броју листа.

М. С.

 

Орбан: ЕУ саботирала пројекат Јужни ток

Премијер Мађарске Виктор Орбан оптужио је Брисел за саботажу пројекта изградње гасовода Јужни ток, који је отказан ове недеље, удаљивши ЕУ од стратегије јачања веза с Кремљом.

– ЕУ је предано радила на угрожавању тог пројекта – рекао је Орбан у радијском интервјуу, описавши судбину Јужног тока као борбу Давида и Голијата, између његове земље, бившег совјетског сателита, и спољног света. Мађарска сада испитује друге опције да обезбеди доставу гаса, укључујући гас из Азербејџана.


СВМ поздравља оставку председнице општине Бачка Топола
 

Председништво Савеза војвођанских Мађара (СВМ) поздравило је одлуку председнице општине Бачка Топола, председника Скупштине општине и чланова општинског већа из те странке, као и 11 чланова председништва Општинског одбора СВМ-а да дају оставке на те функције.

Како преноси портал “Војводина данас”, председништво СВМ-а сматра да је то “допринос јединству партије и знак узајамног поштовања”.Председник СВМ Иштван Пастор је у саопштењу најавио да ће се о кадровским решењима одлучивати следеће седмице, рекавши како неће бити „лова на вештице” и да је уверен да ће „из ове ситуације и СВМ у Бачкој Тополи и локална самоуправа изаћи јаче него до сада”, јер „СВМ у тој општини има одличне кадрове”.

Пастор је СВМ назвао “једином опсталом мађарском политичком партијом”, која због својих 11 хиљада чланова и својих бирача “не може себи да дозволи да се делима не придржава вредносног система за који се друге странке у најбољем случају залажу вербално”.Истовремено, како преноси овај портал, председник Демократске заједнице војвођанских Мађара (ДЗВМ) Арон Чонка позвао је Пастора да поднесе оставку.

Чонка сматра да догађаји у Бачкој Тополи одсликавају политичку ситуацију у Србији и Војводини, те да није реч о јединственом случају, већ да се у многим општинама на сличан начин троши новци пореских обвезника.

Као и Демократска странка војвођанских Мађара (ДСВМ), и ДЗВМ тражи расписивање ванредних локалних избора у општини Бачка Топола.Мелинда Кокаи Мерњак, председница општине Бачка Топола, поднела је оставку на ту функцију, након што је њен партијски шеф Иштван Пастор позвао челнике Бачке Тополе који су из Савеза војвођанских Мађара да одмах поднесу оставке.

Претходно је јавност из медија сазнала за велике стимулације које су из општинског буџета исплаћене њој и појединим општинском челницима.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести