ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ НАКОН ШТО МУ ЈЕ ЗАБРАЊЕНО ДА УЂЕ НА КиМ Они који су затворили врата дома молитве чине зло најпре себи

БЕОГРАД: Сва врата овог света су отворена за мене као што су и наша врата отворена за све, само су врата мога дома, Пећке Патријаршије, затворена и не дају ми да у њега уђем, рекао је патријарх српски Порфирије данас након што косовске власти на прелазу Мердаре нису дозволиле њему у и седморици архијереја СПЦ да уђу на територију КиМ, како би у уторак присуствовали свечаном почетку рада редовног годишњег заседања Сабора у Пећкој патријаршији.
1
Фото: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

"Као патријарх српски, као грађанин и као верник, знам и поручујем да ће та врата пре или касније отворити сам Бог. Они који су затворили врата дома молитве чине зло најпре себи, а потом и свим људима. Они су затворили врата за свако добро, благослов и срећу", навео је патријарх Порфирије.

Он се запитао шта ли се тек дешава са "Србима који живе у гетима на КиМ, када патријарху српском овако ускраћују слободу кретања". 

"Ја им поручујем да издрже, јер ко издржи до краја тај ће се спасити. Ако су затворили врата Пећке патријаршије за патријарха српског, сигурно је да не могу затворити нашу љубав и наше добре намере. Сигурно је да је за нас, највише на Косову и Метохији, небо отворено и оно ће отворити сва врата које је зло затворило", рекао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су данас са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења.

Због тога Сабор СПЦ неће, као што је било планирано, почети са радом сутра у Пећкој патријаршији, већ ће се архијереји окупити у Београду, у Храму Светог Саве на Врачару, где ће у девет сати почети литургија. 

 Сабор ће сутра почети у крипти призивом Светог духа у Храму Светог Саве где ће се окупити сви архијереји СПЦ.

Радни део Сабора под председништвом патријарха Порфирија почеће у крипти Храма Светог Саве, а поглавар СПЦ ће се на самом почетку свечане седнице обратити архијерејима и истакнути најзначајнија дешавања у току протекле године и указати на неке од изазова са којима ће се Сабор бавити у наредним данима.

Како се очекује, Сабор би могао да траје у наредних недељу дана.

 
EUR/RSD 117.0746
Најновије вести