Подршка Летоније Србији за отварање поглавља

Летонија, која 1. јануара преузима председавање ЕУ, учиниће све како би била отворена нека поглавља у приступним преговорима између Србије и ЕУ, поручено је данас из Риге, где је први потпредседник Владе Србије

и шеф дипломатије Ивица Дачић разговарао с летонским државним врхом.

Дачић се у Риги састао с премијерком Летоније Лаимдотом Страујумом, председницом Парламента Инаром Муниерце и министром спољних послова Едгарсом Ринкевичсем."Летонија ће учинити све како би ЕУ и Србија почеле приступне преговоре о неколико поглавља", изјавио је Ринкевичс на заједничкој конференцији за новинаре после састанка с Дачићем.

"Морамо, наравно, да сачекамо став Европске комисије, али сматрамо да ће током нашег председавања бити прилика за праву сарадњу", додао је он.
Министар Дачић је захвалио Риги на сталној подршци Србији на њеном европском путу и изразио наду да ће током Летонија помоћи да током њеног председавања, ако не раније, Србија почети да отвара преговарачка поглавља.

"Главни стратешки циљ Србије јесте улазак у ЕУ и желимо да и брзо и квалитетно напредујемо ка том циљу", рекао је Дачић.Он је изразио наду да ће, после проблема насталих због тешкоћа у формирању владе у Приштини, бити одблокирана имплементација Бриселског споразума и да ће то допринети и брзом доношењу одлуке о отварању одређених поглавља у преговорима.

Цео Западни Балкан, према његовим речима, очекује од Летоније да током председавања потврди опредељеност ЕУ за европске интеграције тог региона.
Двојица министара су рекла да су разговарали и о унапређењу билатералних односа, а Дачић је оценио да постоје сви предуслови за то јер две земље немају отворених спорних питања пошто су, како је приметио, географски релативно далеко."Разговарали смо и о координисању спољне политике између ЕУ и земаља кандидата, као и о билатералним питањима, нужности јачања економске сарадње и унапређењу наших политичких контаката и дијалога", рекао је Ринкевичс.

Међу темама њихових разговора било је и председавање Србије ОЕБС-у.
"Србија ће се трудити да буде неутрални, поштени преговарач, који ће својим добрим услугама, добрим контактима и подршком са свих страна потрудити се да допринесе мирном решавању конфликата. Наравно, наша позиција јесте позиција основних принципа на којима ОЕБС почива", истакао је Дачић.
Ринкевичс је поручио да је Летонија спремна да подржи напоре Србије за постизање решења за исток Украјине, уз максимално учешће свих страна.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести