Помен жртвама рације ће служити патријарх, очекује се и долазак Николића

Уз највеће почасти у понедељак, 23. јануара, на Кеју жртава рације у Новом Саду биће обележена 75. годишњица Новосадске рације у којој су мађарски фашисти убили и под залеђени Дунав

бацили више од 1.200 Новосађана, пре свега Срба, Јевреја и Рома. Програм сећања на тај трагични догађај, који се одиграо између 21. и 23. јануара 1942. године у Новом Саду, почиње говором градоначелника Милоша Вучевића у 12 сати, затим ће се присутнима обратити председник Србије Томислав Николић, чији долазак се очекује. Најављен је и долазак патријарха Иринеја, који ће први пут служити помен жртвама Новосадске рације.     

Комеморативни скуп се од ранијих разликује и по томе што ће на њему, после низа година, први пут заједно учествовати челни људи града Новог Сада и покрајине, представници јеврејских општина, Српске православне цркве, амбасада у Србији и потомци жртава рације. Програм обележавања рације  су у просторијама Новосадске црквене општине представили председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације Мирослав Илић, председник Јеврејске општине Новог Сада Горан Леви и секретар Епархије бачке протојереј Владан Симић.

– Са задовољством могу да констатујем да смо крајем прошле године реализовали неколико важних активности које однос према жртвама Новосадске рације и рација у Бачкој подижу на знатно виши ниво – рекао је новинарима Илић. – Пре свега желим да кажем да је прошле године у децембру основан Одбор за обележавање годишњице рације у Бачкој на нивоу АП Војводине, што је први пут. Коопредседници тог одбора су епископ бачки његово пресвештенство Иринеј и председник Покрајинске владе Игор Мировић, а чланови су покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић и председници општина на чијим територијама је спроведена Рација Драго Његован и Мирослав Илић. 

Он је казао и да је прошлог месеца одржан састанак проширеног одбора за обележавање Новосадске рације на којем су, осим чланова, учествовали и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и епископ бачки Иринеј. Том приликом је дефинисан циклус активности који ће бити реализован.

– Поменуо бих само увођење школског часа за ученике основних и средњих школа као Дан сећања на жртве рације и организован долазак деце из основних и средњих школа на сам дан обележавања годишњице рације на Кеј жртава рације. Пошто се ради о 75. годишњици Новосадске рације, када се сећамо невиних жртава, позвали смо и председника Републике Србије господина Томислава Николића, као и представнике амбасада у Републици Србији и очекујемо и њихов долазак – навео је Илић.

Након говора градоначелника Милоша Вучевића и председника Србије Томислава Николића, помен жртвама ће служити патијарх Иринеј, а у име јеврејских општина врховни рабин Србије Исак Асиел. За разлику од претходних година, овај пут после полагање венаца на споменик жртвама рације неће се спуштати венац с брода речне флотиле Војске Србије у Дунав због залеђености реке. 

Он је изразио задовољство што се достигао висок ниво обележавања тих тужних догађаја у Новом Саду и Бачкој. Леви сматра врло важним то што ће на комеморацији 23. јануара бити и високи званичници, председник Србије и пратријарх српски, али и омладина која ће бити упозната с тиме шта се десило пре 75 година.

– Ова годишњица је посебна по свом јублилеју, зато смо позвали и Његову светост патријарха господина Иринеја да одржи помен и очекујемо његов долазак, као и долазак већег броја наших архијереја – рекао је секретар Епархије бачке протојереј Владан Симић. – Епархија бачка је тим поводом, како је то раније било најављено, штампала друго издање књиге архимандрита Јована Радосављевића „Рације и логори у Бачкој за време Другог светског рата” и та књига ће после обележавање Новосадске рације бити подељена свим основним и средњим школама на територији Бачке.

Е. Марјанов

 

Прошло је 75 година...

– Прошло је 75 година од тих дана када је у Новом Саду у два дана више од 1.200 грађана Срба, Јевреја и Рома на бруталан начин лишено права на живот – рекао је Горан Леви. – Још је теже и још је горе кад се сетимо да је то било на минус 20 степени хладноће и да су жртве гуране под лед на Дунаву. То не смемо никада заборавити.

 

Помен Српске православне цркве и на Штранду

Након комеморативног скупа на кеју, Српска православна црква ће служити помен и на Штранду, где је и убијен највећи број грађана Новог Сада. Учеснике скупа градски аутобуси ће бесплатно превозити до Штранда. Протојереј Владан Симић је такође најавио да ће истог дана у 20 сати у Српском народном позоришту бити одржана свечана академија „Деца бесмртности”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести