ПОРУКА О'БРАЈЕНА У ПРИШТИНИ ТЕШКА И ОШТРА, НИКАД СТРОЖА Албанци тврде да је Америка дигла руке од њих

ПРИШТИНА: Аналитичари у Приштини оцењују као "тешку" и оштру" јучерашњу изјаву помоћника америчког државног секретара Џејмса О'Брајена да је Приштина забраном динара довела у питање партнерство са САД и да би требало да повуче ту одлуку, и додају да је то "никад строжа" порука Вашингтона тзв. Косову.
Kosmet Kosovo i Metohija
Фото: Pixabay, ilustracija

Аналитичар Иљир Деда сматра да Вашингтону "није лако" да пренесе такву поруку Приштини, јер се "највише трудио" да тзв. Косово "заокружи" самопроглашену независност, преноси "Зери". 

Деда оцењује да је реч о озбиљној поруци, додајући да у дипломатији, када се појаве такве поруке, то је завршна фаза сукоба, како је рекао "две земље”.

Аналитичар Вехби Кајтази сматра да Приштина никада није добила строжу поруку од било које америчке администрације од ове коју је упутио О'Брајен.

"Што се тиче интервјуа америчког дипломате, очекујем да ће Косово изаћи и рећи да су то 'наивне изјаве', као што су рекли за америчког државног секретара (Ентонија Блинкена). Ако од речи до речи анализирате овај интервју, никада нисмо добили строже поруке", рекао је Кајтази за Кљан Косова.

Аналитичар Рахман Пачаризи оцењује да је порука О'Брајена "најозбиљнија ствар" која се Приштини може десити.

"У односу на Америку, не знам да ли се још нешто може десити Косову. То значи да сте Американце изгубили као пријатеље", додао је Пачаризи.

Помоћник америчког државног секретара Џејмс О'Брајен изјавио је јуче да је влада привремених приштинских институција одлуком да не дозволи коришћење динара на КиМ довела у питање партнерство са САД, додајући да би Приштина требало да повуче ту одлуку.

 "Нисам неко ко јавно износи нејасне претње. Уколико нас не буде третирала као партнера, нећемо се односити према Влади Косова као према партнеру", рекао је О'Брајен за Глас Америке.

Привремене институције власти у Приштини усвојиле су уредбу о готовинском пословању која је ступила на снагу 1. фебруара, а према којој је евро једина валута у којој се може вршити готовинско плаћање, што значи забрану употребе динара и доводи у питање егзистенцију Срба на КиМ, који своја примања из Србије добијају у динарима.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести