Пропаст због притиска или давања шаком и капом

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман тврди да ће Развојна банка Војводине, када буде завршен стечајни поступак, бити у плусу и да ће њеним власницима донети између три и четири милијарди динара.

 Како секретар за финансије каже за „Дневник”, „сви причају о криминалу, а на крају ће резултат бити позитиван”. Радоман негира наводе да је Покрајинска влада емитовањем обвезница од 15 милијарди динара докапитализовала Развојну банку Војводине пред сам стечај, како је то нашем листу недавно изјавио посланик Српске напредне странке Владимир Галић.

– Тачно је да је Скупштина Војводине приликом ребаланса буyета донела одлуку о докапитализацији банке емитовањем обвезница у том износу. Та одлука, која је усвојена средином октобра 2012. године, нажалост, није реализована – истиче Радоман. – Јер, тада су почели огромни притисци на Развојну банку Војводине, заслугом тадашњег министра финансија. Он је банку назвао криминалном и прозвао депоненте да преиспитају односе с таквом банком. Значи, министар је растерао депоненте и онда је додатним притисцима дошло до гашења банке.

На питање колико је покрајинска власт задужила пореске обвезнике на годишњем нивоу због емитовања обвезница за јачање Развојне банке Војводине, Радоман је одговорио да укупна задуженост Покрајине за ту банку износи око десет милијарди динара, али да не може тачно да каже колики је дуг на годишњем нивоу јер он доспева у различитим ануитетима.

– Нешто од дуга доспева полугодишње, нешто касније, зато што од емитовања обвезница треба да прође неко време. Није проблем да се то  израчуна и да се прикаже, али у овом тренутку немам податак о томе колики је дуг на годишњем нивоу – рекао је Радоман.
Подсетимо, за јачање финансијског потенцијала пропале банке Покрајина је два пута емитовала обвезнице. Први пут у вредности од четири милијарде и 3,54 милиона динара (11. јуна 2012. године), а други пут у износу од 44 милиона и 475.000 евра (6. априла 2013). За први износ емисије рок отплате је десет година с грејс-периодом од две године, а за други износ емисије, чија је вредност у еврима, рок отплате је пет година, без периода мировања.

На основу емитовања тих обвезница порески обвезници Војводине су задужени укупно по номиналној вредности обвезница за 11 милијарди и 274 милиона динара. По рачуници банкарских експерата, грађани ће на основу курса динара и евра на дан 30. јуна ове године, наредне године за прву и другу емисију укупно плаћати дуг од 1,918 милијарду динара.
– Истина и суштина јесте да је АП Војводина емитовала обвезнице у вредности од 11 милијарди динара за Развојну банку. Те су обвезнице емитоване и те су паре потрошене. Тих пара у принципу више нема и грађани АП Војводине ће сваке године – а то се може поверити из буџета – враћати дуг за следећу годину од 1,9 милијарду динара – каже за „Дневник” посланик СНС-а Владимир Галић...

Ержебет Марјанов

(Опширније  прочитајте у нашем штампаном издању од среде, 19.новембра)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести