Рама: Ветрови прошлости овде не могу да дувају

ТИРАНА: Ветрови прошлости овде не могу да дувају, поручио је албански премијер Еди Рама по завршетку самита "малог Шенгена" у Тирани.
rama
Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

На заједничкој прес конференцији са председницима Србије и Црне Горе и премијером Северне Македоније, Рама је рекао да је иницијатива "мали Шенген" изузетно важна за земље региона и да због тога не разуме упорно одбијање Приштине да јој се прикључи.

Састали смо се како би изградли мост између прошлости која нас дели и будућност и која нас уједињује, рекао је Рама.

Константно одбијање косовских органа да присуствују за столом лидера из иницијативе није, каже Рама, нешто што може да разуме.

Имамо заједничку судбину на одређеном простору и у обавези смо да правизеђемо прошлост и обезбедимо мир и просперитет за сву нашу децу, поручио је Рама.

Ми смо у Тирану позвали свакога, као и на претходним састанцима, рекао је Рама.


Договорена израда Мапе развоја до наредног састанка

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је заједно са Европском комисијом и Светском банком договорено да се изради нацрт односно Мапе развоја која треба да буде педстављена јавности на следећем састанку.

Имаћемо табелу наших достигнућа на сваких шест месеци. Такође, могли би да направимо пресек стања тога што се урадило. Свака земља која је укљуцена у процес имаће корист од тога. Свака земља ће имати добит од тога, рекао је Рама.

Нагласио је да иницијатива о регионалном повезивању има за циљ да повећа кредибилност, али и отворене границе за све који долазе из трећих земаља.

Како је рекао, Европска комисија је спремна да намени 1,2 милијарде евра следеће године земљама у региону за имплементацију постигнутих споразума.

То нису зајмови већ грантови, додао је Рама.

Објаснио је да ће отварање граница омогућити, на пример, развој туризма, пошто ће рецимо туристи из Кине када буду долазили у Србију моћи без много докумената и губљења времена у ту сврху да посете и друге земље у региону.

Рама истиче да ће бити повећан број кинеских туриста у целом региону и да то није плод нечије маште већ економска процена, за разлику од разних тврдњи "фејсбук патриота" који га нападају.

Премијер Албаније, такође, каже да ће захваљујући отварању граница посебно бити повећан извоз пољопривредних и грађевинских производа.

Ко може да тврди да уклањање свих тих препрека и процедура неће донети развој економије у региону. То могу да тврде само они који не живе у стварности, поручио је Рама.

Он очекује да ће захваљујући постигнутим договорима већ у 2020. резултати у свим земљама показати напредак за привреде у региону.

Надам се и за економије Косова и БиХ, рекао је Рама и додао да се Приштина и БиХ нису прикључили из политичких разлога.


Ово је иницијатива која никога не искључује и није наметнута ни од кога. Дозволите ми да отворено кажем - за мене константно одбијање косовских органа да присуствују овом столу није нешто што могу да разумем. Ово је важно и за само Косово. Ми смо овде да бисмо изградили мост ка будућности, истакао је албански премијер.

Моје дубоко уверење да је цео процес у потпуности кохерентан са идејом сваке од земаља да постане део европске породице, с тим што ћемо убрзати тај процес како бисмо на нашем простору поставили стандарде у складу са четири слободе: слободним кретањем људи, робе, услуга и капитала, нагласио је.

Рама је истакао да у региону треба, пре свега, створити боље услове за будућност.

Знамо да се неке болести из прошлости лече, није нам потребно да измишљамо нове лекове, треба да видимо како то у сличним стварностима функционише, рекао је албански премијер.

Уверен је да договори које су постигнути могу да се претворе у свакодневну реалност грађана и фирми.

Самоискључење, изолација и одбијање никада нису донели нешто добро и нису засадили дрво са корисним плодовима за нове генерације, закључио је Рама.

ЕУ спремна да подржи "мали Шенген" са 1,2 милијарде евра

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас у Тирани да је Европска комисија спремна да намени 1,2 милијарде евра следеће године земљама у региону за имплементацију постигнутих споразума у оквиру иницијативе тзв. "малог Шенгена".

"То нису зајмови вец грантови", рекао је Рама на заједничкој прес конференцији након састанка са председницима Србије и Црне Горе Александром Вучиће и Милом Ђукановићем и премијером Македоније Зораном Заевим.

Рама је додао да чује доста теорија завере и бесмислица о томе да та иницијатива нема никаквог утицаја на све земље.

"Ситуација је баш супротна, а свака земља која буде укључена у процес, имаће бенефите", додао је Рама.

Ђукановић: Иза иницијативе не видим идеју замене за ЕУ

Председник Црне Горе Мило Ðукановић рекао је да у оквиру дијалога о такозваном "мини шенгену" не препознаје у било чијем учешћу у том дијалогу идеју да се ЕУ замени неком другом унијом.

Кад би се то појавило, наш одговор био био, ''не и хвала'', рекао је Ђукановић одговарајући на питања новинара на прес конференцији после састанка с још тројицом лидера са Западног Балкана.


Црна Гора привржена регионалним иницијативама

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је да је Црна Гора посвећена регионалним иницијативама и да ће у наредном периоду учествовати у разговорима у оквиру иницијативе "Мини Шенген“ и доприносити да регион Западног Балкана у што ближој будућности оствари своју европску интеграцију.

Ђукановић је подсетио да је Црна Гора пуноправна чланица 27 регионалних иницијатива, а да тренутно председава у шест.
То значи да снажно верујемо да су регионалне иницијативе одлична прилика да јачамо поверење и на темељу тога остварујемо сарадњу која ће допринети развоју региона у целини, рекао је Ђукановић.

Подвукао је да су регионалне иницијативе одлична прилика да земље снаже своје капацитете сарадње за придруживање већим целинама.

Ђукановић је казао да је премијер Рама током радног дела разговора поменуо могућност да Црна Гора буде неко ко би био домаћин неког следеће састанка.

Желим да потврдим да смо спремни, јер верујемо да треба неговати дијалог на сваку важну тему и покушати кроз тај дијалог да свако пронађе свој интерес. Веома је важно да оно што покреће инциијатива ''мини Шнеген'' доведемо у склад с другим регионалним инцијиативама, истакао је председник Црне Горе.


Поновио је да је циљ његове земље да буде чланица ЕУ, да не види никакву замену за то и да подржава све регионалне иницијативе које воде ка том циљу.

Ђукановић је подсетио да Црна Гора седам година преговара са ЕУ, да је ништа не колеба у том процесу, да јој није потребна замена за тај пут, те поновио да подржава све регионалне иницијативе које је приближавају том путу.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је да иницијатива представља убрзање чланства у ЕУ, јер ће убрзати и отклонити нестрпљење градајана за што скорије чланству у ЕУ.

Ми то можемо да урадимо само кроз сарадњу, а видимо доста простора пред нама и сматрамо да би требало да га искористимо. Наша је обавеза да радимо за грађане, компаније, да можемо да обезбедимо бољи стандард, рекао је Заев.

Заев: Позивам све са Западног Балкана у Београду

Премијер Северне Македоније изјавио је да ће Албанија и Северна Македонија преузети софтверски систем из Србије који ће омогучити грађанима те две земље да могу електронски да аплицирају за посао, а да ће тај систем отворити прилику свим грађанима Србије, Северне Македоније и Албаније да раде у ове три земље без додатни докумената, радних дозвола или виза.

Заев је рекао да ће након наредног састанка у Београду, крајем јануара или почетком фебруара 2020, грађани Србије, Северне Македоније и Албаније већ моћа да осете користи од ове регионалне сарадње.

Како је казао, 24-часовна сарадња царинских служби на граници између Србије и Македоније већ даје резултате.

Он је такође нагласио да су Северна Македониј и Србија успеле за четири недеље, након састанка у Охриду, да договоре отварање новог граничног прелаза Лојане-Миратовац, од кога у 95 одсто случајева пре свега имају корист Албанци са обе стране границе.

Заев је рекао да ће ускоро царинске службе Северне Македоније и Албаније потписани споразум о “one stop shopо ” на граничном прелазу Кјафаса, исти као онај што већ постоји на српско-македонском граничном прелазу, чији је примарни циљ да се оствари слободан проток у региону без икакхвих задржавања.

Македонски премијер позвао је лидере свих земаља у региону да очествују на састанку који ће бити одржан у Београду.

Подсетио је да су о току разговору о безпапирним системима који би користиле царинске службе земаља региона и друге агенције.

Причали смо о креирању могућности да било који грађанин света када једном уђе у овом региону да му више му не требају додатна документа када буде путовао у целом региону Западног Балкана. Ако Кинез слети у Београду, може слободно да путује у свих шест земаља региона, нагласио је Заев.

Заев каже да је ова иницијатива позитивна порука, да она заправо представља ЦЕФТА плус, РYЦО плус, Берлински процеш плус и изразио наду да ће европски партнери то подржати и препознати.

Следећу састанак ће бити у Београду а након тога очекујем да то буде у Подгорици, да будемо тамо и надамо се да може то да се настави и у Приштини или Сарајеву, па таман након избора да поново будемо домачини у Северној Македонији, казао је Заев.

Када је реч о европским интеграцијама, он је нагласио да је ова инцијатива само њихово додатно убрзање и ништа даље, те да служи отклањању нетрпељивости у региона на путу ка ЕУ.

Подршку коју добија из ЕУ и САД говори о томе. На путу ка ЕУ да се трансформишемо јер ми можемо да се европеизујемо кроз такве врсте сарадње, а дужност нам је свакако да то и радимо у интересу наших грађана, привреде, казао је Заев.

Он је нагласио да политичари као "слуге народа" треба да раде оно што је у интересу грађана и да омогуче европску перспективу што је пре могуће.

Када је реч о недавном земљотресу у Драчу, Заев је рекао да још осеча емоције након данашње посете том граду и изразио наду да је помоћ која је стигла из суседних земаља, као и из међународне заједнице макар мало помогла албанском народу.

Позивам све привреднике и државне институције да заједно помогнемо и да будемо солударни јер то је такође део регионалне сарадње, казао је Заев.

Он је закључио да ће на састанку у Београду службе за заштиту и спасавање Србије, Северне Македоније и Албаније потписати протоколе о брзој реакцији за спасавање у таквим катастрофалним ситуацијама, попут недавног земљотреса у Албанији.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести