Рама: О Балкан за све земље региона, није завера већ визија

БЕОГРАД: Премијер Албаније Еди Рама казао је да је Иницијатива Отворени Балкан јединица за имплементацију пројеката Берлинског процеса на убрзан начин истичући да није затворена за остале из региона - Босну и Херцеговину, Црну Гору и Косово.
e
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Рама је на заједничкој конференцији за медије у Београду након састанака у оквиру Иницијативе Отворени Балкан, а одговарајући на питање новинара, истакао да је ова Иницијатива намењена за "шест земаља".

"Берлински процес је, са тако успостављеним оквиром са вредностима, сачињен од критеријума, без обзира што смо ишли од једног до другог самита било је јасно да је немогуће да се испуни оно што је речено, а Отворени Балкан је јединица за имплементацију пројеката Берлинског процеса на убрзан начин", казао је Рама.

Наглашавајући да је Иницијатива Отворени Балкан намењена за "шест земаља", Рама каже да за разлику од Берлинског процеса не може постати талац ниједне земље пошто свака од земаља која жели брже да напредује, како наводи, то може да учини без да је неко тера.

"То је једноставно. Поновили смо наш заједнички став свима онима који не разумеју, који се праве да не разумеју или који неће да разумеју, да је Отворени Балкан отворен. Он је опште инклузивни и припада свима, не само Србији, Албанији, Северној Македонији", казао је.

Албански премијер каже да је чуо разлоге и из Црне Горе, БиХ и са Косова због којих су скептични или неће да се придруже и навео да он те разлоге не уважава.

"Сматрам да ти разлози нису разлози. Да ли мислите да је Иницијатива Отворени Балкан мала ствар за Албанију? Ја сам дефинитивно овде због економских интереса Албаније, не Кине или Немачке, већ ради економских интереса Албаније који су ојачани Отвореним Балканом", нагласио је Рама.

Истиче и да када у децембру у Тирани, привредницима са којима су се данас састали, покажу шта су закључили и шта је заправо имплементација Берлинског процеса, када им омогуће зелени канал, сигуран је да ће компаније из БиХ, Црне Горе и са Косова, прићи саме пре њихових влада да буду део Иницијативе.

"То је балкански апсурд да они не желе да буду део Иницијативе, а нема препрека. Ово није завера, ово није само наша визија, ово је вапај наше економије, студената, људи који желе да се крећу. Да ли смо ми глупи да дозволимо да туристички потенцијал региона буде гурнут по страни? Ми ћемо урадити све за наше економије", закључио је Рама.

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести