РЕТРОАКТИВНО, ПА ЈОШ И НЕЛЕГАЛНО Суд у Приштини поништио одлуку владе о ЕКСПРОПРИЈАЦИЈИ ЗЕМЉИШТА на северу КиМ

ПРИШТИНА: Основни суд у Приштини, одељење за управна питања, донео је пресуду којом је поништио прелиминарну одлуку владе привремених приштинских институција о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток из маја прошле године и вратио је на поновно одлучивање и разматрање.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Како преноси портал Косово онлајн наводећи да је имао увид у пресуду, суд је на тај начин, одлуком која је донета 18. децембра, заправо потврдио да су те експропријације земљишта биле нелегалне и у супротности са законом, а базе тзв. косовске полиције изграђене на тим површинама без правног основа, на шта власници и јавност на северу КиМ указују већ месецима.

Поништава се прелиминарна одлука тужене Владе тзв. Републике Косово број 09/142 од дана 10. 05. 2023. а предмет се враћа туженој страни на поново разматрање и одлучивање, наведено је у решењу суда.

Суд у Приштини је ову пресуду донео поступајући према тужбеном захтеву Миљана Ј. и Јордана Ј., који су се том суду обратили 21. јуна у поступку против владе привремених приштинских институција, са захтевом да се поништи одлука о експропријацији донета 10. маја 2023. године, а у којем су навели да је део њиховог земљишта у насељу Газиводе (катастарска зона Вељи Брег) у општини Зубин Поток обухваћен одлуком о нелегалној експропријацији.

Суд је уважио све аргументе подносилаца тужбе да је прелиминарна одлука неоснована, да је противна Закону тзв. Косова о експропријацији, да у оспореној одлуци нема никаквог образложења зашто се врши екпропријација земљишта, да су базе изграђене на приватном земљишту и пре него што је поступак експропријације почео и да су поменутом одлуком Приштине прекршена и начела заштите права имовине.

Суд истиче да влада привремених приштинских институција није успела да у прелиминарној одлуци образложи постизање јавног циља у случају одобравања експропријације непокретности за јавни интерес и да није доставила доказе да је одржала јавну расправу у општини Зубин Поток, где се налазе имања подносилаца тужбе.

Суд је пресудио и да тужени, односно влада привремених приштинских интитуција, "није јасно образложио и аргументовао зашто је у конкретном случају потребно извршити експропријацију непокретности подносиоца тужбе, није разјаснио чињенице за власнике имовине за које је издата прелиминарна одлука за експропријацију, за шта ће се конкретно експропријација и како ће се извршити законска јавна сврха у случају експропријације", наводи портал.

Суд је оценио и да је повређено право на имовину које је заштићено Протоколом 1. Конвенције за заштиту основних људских права и слобода, али и највишим правним актом тзв. Косова.

Влада у Приштини је 10. маја 2023. године ретроактивно донела одлуку о експропријацији земље која припада Србима, а на многим од тих парцела већ су изграђене нелегалне базе тзв. косовскје полиције.

У тој одлуци је наведено да се "одобрава експропријација за јавни интерес непокретности које су неопходне за реализацију инфраструктурних пројекта од јавног интереса". 

Срби на северу КиМ истичу да је одлука о експропријацији њихове имовине и изградња база тзв. косовске полиције нелегална и нелегитимна и да је то само један од притисака Приштине са којима се суочавају. 

               

           

           

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести