Рука руци, и три пољупца

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је врло срдачно дочекала учеснике самита „Брдо–Бриони”, председника држава некадашње СФРЈ и Албаније, а од председника

Србије Томислава Николића је, „по српском”, добила и три пољупца у образ. Како пише „Јутарњи лист”, „прави мали шоу извео је српски председник Томислав Николић, након што му је хрватска председница пружила руку за добродошлицу”.

„Николић ју је пољубио прво у оба образа, а затим и трећи пут, ‘по српски’, уз видно изненађену Колинду Грабар Китаровић. Тиме је Николић поновио ‘три пољупца’ за хрватске шефове државе, које је наменио и бившем председнику Иви Јосиповићу”, наводи се у тексту „Јутарњег”.

Николић и Колинда Грабар Китаровић су се до сада више пута сретали, али је ово њихов први сусрет у Загребу, будући да је то прва посета председника Србије Хрватској од када је на тој фунцији. Након заједничке фотографије, за високе госте самита „Брдо–Бриони” Колинда Грабар Китаровић приредила је ручак под мотом „Хрватска за столом, Словенија у чаши”. За истим столом седели су српски председник Томислав Николић и председница Косова Атифете Јахјага, али нису проговорили ни реч, објавио је портал загребачког „Јутарњег листа”.

Иначе, на ручку су послуживани хрватски специјалитети, уз врхунска словеначка вина.

Председник Томислав Николић поручио је из Загреба, са самита у оквиру процеса „Брдо–Бриони”, да очекује обнављање пријатељстава у региону и успостављање сарадње.

– Даће бог да се увек овако састајемо и да обнављамо пријатељства и успостављамо сарадњу – истакао је Николић.

Председници држава Западног Балкана састају се на ванредном састанку процеса „Брдо–Бриони”, на којем су посебни гости амерички потпредседник Yозеф Бајден и председник Европског савета Доналд Туск. Домаћини скупа су председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и словеначки председник Борут Пахор.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести