Скат се новинарима у Суботици обратио на мађарском језику 

СУБОТИЦА: Амерички амбасадор Кајл Скат разговарао је данас у седишту СВМ у Суботици са председником те партије Иштваном Паштором, а новинарима се најпре обратио на мађарској језику, поручујући да Мађари у Србији треба да буду срећни јер имају добре и способне представнике који раде у њиховом интересу.
Skat i Pastor u Subotici Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Скат је новинарима рекао да је дошао да се упозна са ситуацијом, односно са проблемима и могућостима које имају Мађари на овом подручју, као и о сарадњи две владе.

"Чини ми се да је то позитивна сарадња у интересу мађарског народа у Србији, као и у интересу економског развоја на овом подручју", рекао је амерички амбасадор, наводећи да је са Пастором имао интересантан разговор.Мађарска заједница у Србији је поштована и њени се грађани у Србији осећају безбедно, рекао је Пастор, наводећи да је то огромна вредност која мора бити очувана.

"Имам утисак и убеђен сам да је захваљујући политизирању СВМ и наших партнера, Мађарска заједница у Србији једна поштована заједница и њени грађани и чланови се могу осећати потпуно безбедни у овој земљи што мислим да је страшно важно", пренео је Пастор новинарима и додао да је са америчким амбасадором разговарао и о проблему одласка људи и напорима који се чине да би они остали.

Како је рекао, ти се напори односе пре свега на обезбеђивање бољих економских и социјалних услова."Говорио сам и о потреби јачања привредних потенцијала, стварања радних места и о ономе шта чинимо на локалном, покрајинсккм и државном нивоу, као и о средствима које смо обезбедили у претходном периоду од мађарске владе", навео је Пастор.

Дотакли су се, каже, и мигрантске кризе, а Пастор истиче да је амбасадору изнео став да је то један реалан проблем који се не користи у дневно политичке сврхе него се, додаје он, налазе решења која ће обезбедити стабилност на овом простору.

Бачић: Није Србија бунар за све наше жеље,важан договор

Хрватско национално веће може и треба да буде мост између Србије и Хрватске, уверен је председник ХНВ Славен Бачић, а за Тањуг говори о доброј сарадњи са Српским националним већем у Загребу.

Примећује, међутим, да проблем у отварању тог моста настаје по правилу уочи избора на једној или другој страни и то кад се јаве несугласице или неспоразуми између две државе. 

Не мисли при томе, како каже да Србија или акциони план за мањине треба да буде бунар за све жеље припадника хрватске заједнице, али упозорава да има питањ која би они радно покренули и органа у којима би радо да партиципирају. Све то је, додаје,рекао данас и амбасадору САД у Србији Кајлу Скату, који је био гост Суботице где је и разговарао с представницима ХНВ управо на тему могу ли они да буду мост између две државе. 

Америчком амбасадору је пренета и порука да мањинска већа дају снажан подстицај Србији за европске интеграције, те да желе да буду уважавани као искрени партнери у дијалогу са властима.Поменуо је отворена питања, говорио о проблемима који су настали приликом отварања поглавља 26, али рекао и да има и неких других питања која су значајна за хрватску заједницу у Србији, пре свега кад је реч о спровођењу билатералног споразума који се тиче права на политичко представљање.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести