Скупштина Косова усвојила нацрт закона о Трепци

Скупштина Косова усвојила је вечерас, у првом читању, са 82 гласова за и 12 уздржаних, Нацрт закона о Трепчи.

Нови закон, поред 80 одсто власништва владе у Приштини над Трепчом, и формирања нових радних јединица, од којих би она на Северу била "Рудник са флотацијом Лепосавић-Копаоник", предвиђа и улазак владе у могућа партнерства са приватним сектором.

Закону су се противили посланици Српске листе, али и Самоопредељења, који су  изнели највише критика на рачун закона, наводећи да неће гласати за усвајање, јер, како истичу, он заправо утире пут за продају овог комбината, јавио је портал Кос сев.

Нацрт закона о Трепчи, одлуком већине гласова посланика, био је и једина тачка дневног реда заседања.
О закону је пред посланицима говорио косовски премијер Иса Мустафа, који је истакао да је Трепча "власништво Косова".
Он је изнео детаље о томе како би Трепча требало да буде организована, потврдивши раније наводе српских представника да ће Трепча Север бити - угашена.

Пословне јединице Трепче, према овом закону, биле би Трепча флотација - Стари Трг, Рударство са флотацијом Кишница и Ново Брдо и рудник са флотацијом Копаоник - Лепосавић.
"Закон оставља могућност, након студије изводљивости, за оснивање и отварање других пословних јединица Трепче, као што су металургија олова и цинка, хемијска индустрија, као и друге, за које се процењује да имају економску рентабилност и да отварају могућности за оптимално повлачење приватног капитала, било кроз партнерство, директне инвестиције, заједничка улагања или продају акција", рекао је Мустафа.

Он је додао да ће Трепча у складу са овим законом бити организована као акционарско друштво, у којем ће главни акционар бити влада са 80 одсто акција, док ће 20 одсто акција бити власништво запослених у Трепци.
Усвајању закона су се, са друге стране, противили посланици Српске, наводећи да неће гласати за овај закон.

"Целокупна српска заједница која живи на Косову, као и ми, парламентарни представници Српске листе, дубоко смо уверени да ће предложени Нацрт закона о Трепчи, у чијој изради није учествовао експертски тим српске заједнице, угрозити у великој мери егзистенцијални опстанак радника Трепче и тиме практично угрозити већински српско становништво које живи у општинама где се налазе највећа налазишта руде и минерала, пратећа инфраструктура, бројни објекти од јавног интереса и стамбене јединице које су грађене на земљишту овог огромног економског гиганта", навео је председник листе Српске Славко Симић.

Он је додао и да се само приступом који би укључивао договор са српским представницима и менаџментом Трепче са Севера може пронаћи одрžиво решење за комбинат и остварити "циљ економски стабилног развоја свих заједница, а самим тим и остварити дуготрајна политичка стабилност".
"Данашњи предложени Нацрт закона о Трепчи за нас, као и за српску заједницу и 3.000 радника Трепче је неприхватљив, и ми као парламентарна група инсистирамо да се питање Трепче реши кроз дијалог, а не усвајањем закона који има једнострану правну основу", навео је он.

Највише критика на рачун закона изнело је опозиционо Самоопредељење, које тврди да се овим законом утире пут за продају Трепче.
"Будућност Трепче је да се прода део по део, као лопов који украде аутомобил и касније га прода у деловима. Да се данас брзо, брзо одобри и да се онда одобри у другом читању, како би је се отарасили. Онај ко је прочитао закон владе, чак и да не жели, схвата да је то истина. Можда се неће продати сутра, али хоће убрзо, јер закон то предвиђа," навео је лидер Самоопредељења Висар Имери.

 

Срби са протеста у Звечану траже повлачење Закона о Tрепчи

Са протеста коjи jе данас одржан у Рудару код Звечана затражено jе да буде повучен Закон о Tрепчи и упозорено jе да отимањесрпске имовине на Kосову и Mетохиjи може угрозити етничку структуру у српским срединама у покраjини.

Помоћник директора Kанцелариjе за Kосово и Mетохиjу Петар Петковић изjавио jе скупу да jе Влада Републике Србиjе апсолутно против овог закона коjим се предвиђа озакоњење отимања српске имовине.

“Oвим накарадним законом се предвида да наша српска компаниjа “Tрепча” постане предузеће приштинске владе и да се узурпира цела имовина Tрепче. Oвде се не ради само о Tрепчи, овде jе реч о целокупноj српскоj имовини чиjа jе вредност преко 200 милиjарди евра а коjу Приштина хоће да отме,”- рекао jе он.

Помоћник директора Kанцелариjе за KиM jе нагласио да jе наjвећи, краjњи циљ Приштине да се отимањем српске имовине траjно угрози етничка структура у српским срединама и да се на то не може пристати.

“A по наjмање прихватамо такву jеднострану одлуку Приштине. Зато апелуjемо на Приштину, апелуjемо на здрав разум и свих оних оjи могу да утичу на Приштину, да се данас из скупштинске процедуре повуче оваj предлог закона,”- рекао jе Петковић.

Петковић jе у име Владе Републике Србиjе упутио поруку мира и позив да се заjедно гради будућност.

“Aли ако Приштина неће нашу испружену руку, нека добро зна, као што овде иза мене, на наjвишоj тачки се налази српска застава коjа се виjори на звечанскоj тврдави тако ће се виjорити док jе Србиjе и српског народа на Tрепчином димњаку,”- рекао jе Петковић.

Jедан од двоjице српских министара у косовскоj Влади Љубомир Mарић изjавио jе да Закон о Tрепчи води ка потпуном гашењу Tрепче на северу Kосова.

“Били смо отворени и jасни хтели смо договор али непиверење се не гради на оваj начин – овако се понижава, не ми као представници српског народа, него цео народ,”- рекао jе Mарић.

“Позивамо их jош jедном, позивамо скупштину и предлагаче, да се Закон о Tрепчи повуче, да се о овом питању разговара а не да улазимо у нове сукобе. Сви треба да размишљамо о будућности, студенти коjи су се окупили на протесту, чекаjу радна места, очекуjу економски просперитет,”- рекао jе он.

Политичким одлукама се не гради економски просперитет, истакао jе Mарић и jош jедном позвао на разговор и договор а не на прегласавање.

Градоначелник Грачанице Владета Kостић обраћаjући се окупљенима истакао jе да Tрепча не значи само 3.000 радних места и извор за живот 3.000 породица, већ да jе Tрепча много више за све Србе на KиM.

“Tрепча не сме да постане матрица - да останемо без ичега. Tрепча jе нешто око чега сви треба да се сложимо. Tрепча треба да буде тема о отварању нових радних места а не тема за трвење са било ким,”- рекао jе Kостић.

Срби са севера Kосова блокирали су данас на два сата магистрални пут Приштина - Рашка у Рудару, код Звечана, у знак протерста због Закона о Tрепчи.

Велики броj Срба из све четири општине са севера Kосова опкупио се на путу код Kрста у Рудару како би изразили противљење спорном закону о Tрепчи.

У Рудару jе био присутан велики броj грађана коjи су стоjали на киши, а коjи су стигли из Mитровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића, jавио jе извештач Танјуга.

На лицу места су били и припадници косовске полициjе коjи су покушавали да колико-толико регулишу саобраћаj.

Срби су на данашни протест дошли организовано из ове четире општине па се поред аутомобила могу видети и аутобуси.

Oкупљени су носили државне и заставе Tрепче.

На протесту су и радници Tрепче коjи три дана уназад организуjу ова окупљања, а са грађанима су и политички представници Срба са KиM.

На скупу jе говорио и директор Tрепче, представници радника и поjединих локалних самоуправа са севера Kосова.

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести